NIJE POTVRDILA LEDERER

Zlatar traži novi natječaj za intendanta HNK u Zagrebu

02.08.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Kulturno vijeće za dramske umjetnosti kao najviše stručno savjetodavno tijelo za kazališnu djelatnost očitovalo se negativno o programu Ane Lederer, zbog toga je ministrica nije potvrdila i traži novi natječaj

Već duže vrijeme traje nagađanje javnosti o tome kako će završiti izbor novog intendanta HNK Zagreb. Iz Ministarstva kulture konačno smo dobili potvrdu da ministrica Andrea Zlatar Violić nije potvrdila Anu Lederer za intendanticu. U dopisu iz ministarstva je i rezime i kronologija svih događaja tog izbora. U njemu piše:

'Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta sastalo se 28. lipnja 2012. godine i utvrdilo da su pristigle tri prijave od kojih samo jedna zadovoljava formalno-pravne uvjete jer dva kandidata nisu dostavila sve potrebne dokaze te je na sjednici 5. srpnja 2012. godine dalo mišljenje o kandidatkinji koja formalno-pravno zadovoljava propisane uvjete, te ga zajedno s dokumentacijom proslijedilo ministrici kulture i gradonačelniku Zagreba. Po mišljenju Kazališnog vijeća HNK za imenovanje intendantice HNK predlaže se gđa dr. sc. Ana Lederer. Predstavnici Ministarstva kulture u Kazališnom vijeću HNK te jedan član iz umjetničkog ansambla HNK glasali su protiv prijedloga programa dr. sc. Ane Lederer, što znači da je program i mišljenje upućeno ministrici kulture i gradonačelniku Grada Zagreba prihvaćeno u omjeru glasova četiri naprama tri, odnosno minimalnim nadglasavanjem.

Između ministrice kulture i gradonačelnika nije bilo razgovora o ovome iako je kabinet ministrice kulture u dva navrata pisao gradonačelniku Zagreba, a gradonačelnik je otkazao dogovoreni sastanak ne predloživši sljedeći termin sastanka. U četvrtak 26. srpnja 2012. godine gradonačelnik se pisano očitovao Vladi Republike Hrvatske da podržava mišljenje Kazališnog vijeća HNK.

U Ministarstvu kulture o programu je zatraženo stručno mišljenje nadležnog Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti. Kao najviše stručno savjetodavno tijelo za kazališnu djelatnost u Republici Hrvatskoj, četiri od pet članova Vijeća očitovala su se negativno o predmetnom programu, uz napomenu da peti član nije dostavio svoje mišljenje. Vodeći računa o stručnom mišljenju nadležnog Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti, omjeru glasovanja Kazališnog vijeća HNK i činjenici da slijedom pravno-formalnih okolnosti nije došlo do rasprave o mogućim pravcima razvoja HNK, ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić smatra da je potrebno ponoviti javni natječaj kako bi se omogućio izbor između više kandidata te nije potvrdila program dr. sc. Ane Lederer.

Svjesna iznimne umjetničke i kulturne važnosti HNK u Zagrebu kao središnje glazbeno-scenske institucije, smatra da je njegovo pozicioniranje ključno u okviru strateških ciljeva kulturne politike Republike Hrvatske budući da o razvojnom modelu HNK ovisi cjelokupna kulturna djelatnost. Posebno kad se imaju u vidu nove financijske, zakonske i programske modele koji su primjeri uspješnih europskih praksi, mišljenja je da razvoj HNK treba promišljati i u tom kontekstu, što je temeljni nedostatak predloženog programa.

Tripartitni je ugovor o financiranju HNK u izradi budući da procjena ukupnog iznosa za plaće u 2012. godini mora biti revidirana temeljem novih uvjeta iz sindikalnih ugovora koji su sukladni mjerama štednje Vlade RH.'