POČINJE SEZONA ULYSSESA

Brijuni kao Itaka koja čeka svoje povratnike

13.07.2012 u 09:39

Bionic
Reading

Umjesto premijerom, ili barem nekim slično grandioznim događanjem, dvanaesta sezona Kazališta Ulysses na Malom Brijunu započinje završnom predstavom Međunarodne ljetne škole glazboterapije pod vodstvom Nigela Osbornea. Tek nakon nje slijede koncerti Šerbedžije, Stefanovskog i Tadića, premijere 'Odiseja' i 'Pokojnika' i reprize prošlosezonskih kazališnih hitova

Glazbenik, skladatelj i profesor Sveučilišta u Edinburghu Nigel Osborne domaćoj je publici poznat najprije kao dugogodišnji suradnik Kazališta Ulysses i autor glazbe za većinu njegovih produkcija. Istodobno, on se bavi i glazboterapijom, pa je svoj boravak na Brijunima posvetio i tom dijelu svoje karijere.

Od 9. do 20. srpnja 2012. on vodi 2. međunarodnu ljetnu školu glazboterapije za djecu s posebnim potrebama u kojoj, pored polaznika iz Pule i Mostara, sudjeluju i njegovi studenti iz Edinburgha, kao i studenti i profesori Odjela za glazbu i Odjela za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Puli. Završne predstave dva ciklusa ovogodišnje Međunarodne škole glazboterapije održat će se 13. i 20. srpnja ispred hotela Franina na Brijunima, u takozvanom Prosperovu vrtu ili prostoru koji Kazalištu Ulysses služi za manje prezentacije i koncerte.

No susret Rade Šerbedžije s jedne i čuvenih gitarista Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića s druge strane, kojima u goste dolaze i srbijanski pjevači Braća Teovilović, sigurno nije mali koncert. Zato se on 15. srpnja neće održati na Velom nego na Malom Brijunu, točnije u tvrđavi Minor, koja i jest glavna pozornica projekta Ulysses.

Šerbedžija i Stefanovski znaju se odavno, ponešto od toga je ostalo i zabilježeno na nosačima zvuka koje je ovaj specifični glumac-zabavljač snimao tijekom karijere, dok je suradnja s Tadićem za obojicu nešto novijeg datuma, što nikako ne znači i da je manje uspješna.

Darko Rundek i Isabelle

Koncertna sezona Ulyssesa nastavit će se i nakon premijernog vala, jer 13. kolovoza na Malom Brijunu nastupit će Darko Rundek, točnije Rundek-Cargo Trio, dok 24. kolovoza dolaze, u sklopu promocije novog materijala, Urban i 4.

Ni u kazališnom smislu dvanaesta sezona Ulyssesa neće biti ništa manje zanimljiva. Unatoč recesijskom vremenu, kad drugi festivali režu i trajanje i program, na Brijunima su ovoga ljeta čak dvije velike premijere, a ne, kako je čak i u boljim godinama bio slučaj, jedna velika i jedna mala.

'Odisej' će na Mali Brijun doploviti 20. srpnja u režiji Aleksandra Popovskog i prema obradi antičkog mita iz pera Gorana Stefanovskog, makedonskog dramatičara s britanskom adresom i brata već spomenutog gitarista. Ni dva puna tjedna kasnije, 2. kolovoza, na pozornici Tvrđave Minor naći će se 'Pokojnik' Branislava Nušića u režiji Lenke Udovički. Oba naslova tematiziraju povratak i suočenje s domom kojem dugo izbivanje daje drukčije lice, pa je upravo 'Povratak kući' provodni motiv i neslužbeni slogan ovogodišnjeg brijunskog kazališnog ljeta.

Pored premijera i ekskluzivnog gostovanja monodrame Samuela Fincija prema 'Dnevniku luđaka' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, koje je na rasporedu 31. srpnja u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu, gdje je svoju filmofiliju svojedobno zadovoljavao i Josip Broz, publika će moći pogledati i prošlogodišnju produkciju 'Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija' Bertolta Brechta u režiji Lenke Udovički, i to od 16. do 19. kolovoza, te od 10. do 12. kolovoza predstavu kojom je brijunska kazališna avantura i započela – Shakespeareovog 'Kralja Leara' sa Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.