58. SPLITSKO LJETO

'Nabucco' ponovno na Peristilu

05.07.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Kao i svake godine na datum 14. srpnja, 58. Splitsko ljeto počinje s premijerom Verdijeve opere 'Nabucco' na Peristilu. Na taj način se Verdi i opera, nakon višegodišnjih polemika koje su vođene o funkcionalnosti antičkog trga za operne predstave i nekoliko godina pauze zbog obnove i konzervatorskih radova, u velikom stilu vraćaju na Peristil

Splitsko ljeto će potrajati sve do 14. kolovoza i u 32 festivalska dana bit će izvedeno 30 opernih, dramskih, plesnih, koncertnih naslova, uključujući i izložbe velikih imena likovne umjetnosti, kazališnih radionica te javnih tribina na kojima će poznati filozofi, sociolozi, umjetnici javno raspravljati o gorućim temama našeg vremena.

Splitsko će ljeto započeti povratkom na carski trg Peristil, nukleus 17 stoljeća staroga grada, i to 'Nabuccom', jednom od Verdijevih opera koje su tijekom desetljeća postale zaštitni znak festivala i grada. Izvedbama će ravnati maestro Nikša Bareza, ujedno i ravnatelj festivala, a režiju potpisuje Ivo Guerra, talijanski redatelj s iskustvom rada u nekim od najvećih opernih kuća.

U okviru dramskog programa će biti promovirana nova postindustrijska lokacija na sjevernoj periferiji, dosad scenski neotkriveni prostor splitskih Stinica. Redatelj Ivica Buljan će premijerno postaviti predstavu 'Adio, kauboju', adaptaciju istoimenog romana Olje Savičević Ivančević.

Predstava Ivice Buljana spektakularno je čitanje koje uključuje dijaloge, naraciju, podcrtava žanrovske momente, i poziva na emotivno putovanje Splitom od kraja osamdesetih do danas.

Splitski balet, ansambl čiji je razvoj u posljednjih deset godina jedna od velikih lijepih priča suvremene hrvatske kulture ponovo će oživjeti prostor čarobnog splitskog poluotoka Sustipana. Na programu je baletna večer s dvije premijere, Bartokova 'Čudesnog Mandarina' u koreografiji doajena domaće i europske plesne scene Milka Šparembleka, te kolaža iz glazbe Čajkovskog Neostvareni susreti, koji postavlja Ljiljana Gvozdenović.

I ove godine na programu su reprize dramskih predstava iz prethodnih festivalskih izdanja, spektakularna i upečatljiva Hekuba na lokaciji antičkog groblja Manastirine u Saloni, te 'Smij i suze starega Splita', specifični splitski Amarcord koji će duhove grada ponovo buditi na Sustipanu. Tu su i gostovanja, kao 'Krletka' Kazališta Kerempuh, te 'Car neuspjeha' velikog Jana Fabrea u produkciji ZKM-a, projekt 'Persona' Nataše Lušetić, te predstava novog cirkusa 'C8H11NO2', kao i uvijek svježi i duhoviti satiričko-kabaretski par Studija LuDež.

Koncertni je program raznovrstan i profiliran, od nastupa sjajnog meksičkog tenora Emilia Ponsa, glazbene monodrame El Cimarron H. W. Henzea, jednog od najvećih skladatelja prošlog stoljeća, preko večeri posvećene splitskim skladateljima, nastupa ansambla Cantus, koncerta mlade čelistice Pačko, pa sve do International jazz trio koncerta i večeri jedinstvenog Darka Rundeka, da bi festival bio zaključen recitalom mladog pijaniste Aljoše Jurinića, nedavno laureata prestižnog natjecanja Schumann.

Svakako ne valja zaboraviti ni izvedbu naše najpopularnije opere, Gotovčevog 'Era s onoga svijeta', kraj vrličke česme, na toj jedinstvenoj lokaciji s koje je i potekao Begovićev libreto.

No, osim uobičajenih kazališnih formi, 58. Splitsko ljeto ponudit će i nekoliko vrhunskih izložbi, prije svega retrospektivu velikog slikara Vladimira Veličkovića, izložbu skulptura Dalibora Stošića, kao i dvije vrijedne fotografske izložbe.

Novost je već spomenuta serija javnih tribina, koje će se, u pokušaju prizivanja duha antičkog foruma, održavati na Carrarinoj poljani.