Broadway na domaći način

Gradski pročelnik traži sponzore za svoj mjuzikl

27.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što je iz samog vrha neslužbene zagrebačke kulturne vlasti, čitaj u medijskom istupu Duška Ljuštine, poručeno da je nezavisna kultura samo ona koja ne ovisi o javnim sredstvima, mjuzikl prema tekstu jednog od najdugovječnijih članova zagrebačkog Gradskog poglavarstva, Ladislava Prežigala, traži sponzore i partnere

Taj pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo u slobodno je vrijeme i književnik s nekoliko objavljenih zbirki. Njegove pjesme pretvorene su i u cjelovečernju predstavu 'Kako da ti snenoj kažem zbogom', nešto između večeri poezije i 'poetskog teatra', u izvedbi Paule Jusić, Antuna Tudića i Adama Končića, uz glazbenu pratnju Đele Jusića mlađeg.

Svladavši tu formu, Prežigalo je krenuo dalje i napisao libreto za mjuzikl nazvan 'Crna kuća – mjuzikl u boji'. Najavljen je kao urnebesna komedija u stilu Mela Brooksa s malo poznatom pričom iz vremena borbe Hrvata s Turcima, a jednu od glavnih uloga igrat će Mila Elegović, prvakinja kazališta Komedija i televizijske serije 'Bitange i princeze'.

'Crna kuća' novi je projekt zagrebačke B GLAD produkcije, organizacije koja stoji i iza mjuzikla 'Footloose' koji ekipa entuzijasta, zvijezda u nastajanju i zvijezda u nestajanju, sporadično igra u Kinu Studentskog centra. Priča o nastanku tog mjuzikla malo je drukčija od ostalih domaćih izvedbenih projekata, s obzirom na to da je riječ o zaista samostalnoj produkciji koja računa na popularnost i zaradu kvalitetnim proizvodom. U želji da u Hrvatsku uvedu način poslovanja uobičajen na Broadwayu i West Endu, producenti Branko Glad i Tadija Kolovrat angažirali su Igora Barberića, koreografa i redatelja s iskustvom rada na sličnim projektima u Europi. Barberićev talent za scenski spektakl zagrebačka publika je već prepoznala u mjuziklima u kazalištu Komedija, od koreografskog rada na 'Chicagu' do redateljskog na 'Briljantinu', ali s 'Footlooseom' je napravio iskorak pronašavši mlade izvođače, mahom pobjednike talent-showova i sličnih natjecanja, koje je tijekom višemjesečnih priprema pretvorio u solidne i kompletne izvođače.

Ta lijepa i za domaće prilike, kako duhovne tako i ekonomske, gotovo nevjerojatna priča se nastavlja. Mjuzikl 'Crna kuća' prema predlošku Ladislava Prežigala, u režiji Igora Barberića i s glazbom nagrađivanog skladatelja Darka Hajseka, već se zahuktao pa mu je vrijeme i za prve, možda i stidljive korake pred publikom. Stoga B GLAD produkcija poziva potencijalne investitore, partnere i medijske pokrovitelje da posjete otvorenu prezentaciju materijala 28. lipnja u 19 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Riječ je o u domaćim prilikama potpuno nesvakidašnjem potezu, ali zato vrlo raširenom u svijetu gdje je produkcija ovakvog tipa izvedbenih projekata prava industrija, u kojoj se preživljava, zarađuje ili propada.

Stara izreka 'There's no business like show business' tako na mala vrata ulazi i u domaće kazalište. Pitanje je samo hoće li ovaj projekt ostati zaista nezavisan ili će mu Poglavarstvo, preko Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport malo pomoći po uvijek istom sistemu: svoji smo – dogovorit ćemo se.