tportal.hr

Zagreb
+11
Osijek
+10
Pula
+15
Rijeka
+16
Zadar
+13
Split
+15
Dubrovnik
+14

'GUSLAČ NA KROVU'

Slavni brodvejski mjuzikl otvara Riječke ljetne noći

Prva predstava ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći je mjuzikl 'Guslač na krovu', jedna od najdugovječnijih i najpoznatijih brodvejskih predstava. 'Guslač na krovu' bit će izveden 20. lipnja na opatijskoj Ljetnoj pozornici s početkom u 21.30

Datum objave:
19.6.2012 12:12

Zadnja izmjena:
19.6.2012 13:12

Mjuzikl je nastao prema pričama Sholema Aleichema, a govori o teškom životu jedne židovske obitelji koja početkom 20. stoljeća živi u malom selu u Rusiji. U središtu priče su mljekar Tevye i njegova žena Golda koji imaju pet kćeri spremnih za udaju.

Tevya je tradicionalan čovjek koji se teško nosi s promjenama modernog doba, pogotovo s odlukama svojih kćeri koje odbijaju postupiti po želji roditelja i same biraju svoje buduće supruge. Budući da se radi o razdoblju protjerivanja Židova carskom naredbom, obitelj se odlučuje preseliti i nastaviti život u Americi.

'Guslač na krovu' u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića jedan je od premijernih naslova i ujedno prva predstava Riječkih ljetnih noći. U mjuziklu sudjeluju svi umjetnički ansambli Kazališta, a glavne uloge tumače Bojan Šober (mljekar Tevje), Olivera Baljak (mljekareva žena Golda) te Andreja Blagojević, Leonora Surian, Elena Brumini, Nuria Ricken i Lara Grdinić kao kćeri.

Praizvedba mjuzikla na Broadwayu bila je 1964. godine i postao je prvi naslov izveden više od 3000 puta.

'Guslač na krovu' doživio je i svoju ekranizaciju te je filmski uprizoren 1971. godine.

Film je sniman i u Hrvatskoj, a hrvatski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig sudjelovao je kao direktor lokacija. Film je nagrađen s tri Oscara i pet Zlatnih globusa.

196288,195611,186586,186109

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr