REGIONALNI PROJEKT

'12 gnjevnih ljudi' mogu napraviti promjenu!

01.06.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatska premijera predstave "12 gnjevnih ljudi", u kojoj sudjeluju glumci iz tri kazališta i tri države, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, izvedena je u Virovitici.

Predstava je nastala u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Kazališta Virovitica i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, po tekstu Reginalda Rosea, a režiju potpisuje gost iz SAD-a, redatelj Neil Fleckman.

Pokrovitelji tog regionalnog projekta su veleposlanstva SAD-a iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, a inicijativa za projekt je potekla od redatelja Nebojše Bradića, umjetničkog direktora kragujevačkog kazališta, koji je lani režirao "Prokletu avliju", također u koprodukciji triju kazališta.

Upravitelj Knjaževsko-srpskog teatra Mirko Babić i ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš naglasili su da je suradnja kazališta u regiji izuzetno važna i za glumce, koji u kolegama iz drugih kazališta nalaze poticaj za rad, i za publiku, koja u novim licima na sceni pronalazi zadovoljstvo.

Drama "12 gnjevnih ljudi" studija je ličnosti u procesu sudskog sustava. Priča o tome da jedan čovjek, ili mala grupa ljudi, mogu napraviti promjenu.

Uloge porotnika tumače glumci: Vladan Živković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Dragan Stokić, Mirko Babić, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Milić Jovanović (svi iz kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra), Igor Golub, Antun Vrbenski (Kazalište Virovitica), Miroljub Mijatović i Adis Mehanović iz Bosanskog narodnog pozorišta, kao i Đorđe Đoković koji igra lik optuženog.

Suradnici američkog redatelja Neila Fleckmana na ovom regionalnom projektu su kostimografkinja Jelena Janjatović i asistenti režije Čedomir Štajn i Nikola Milojević.

Predstava je do sada izvedena u Kragujevcu, Beogradu i Zenici.