U ČAST HADŽIĆU

Dane satire otvara hvaljena predstava Dabogda te majka rodila

01.06.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Dani satire, tradicionalni festival Satiričkog kazališta "Kerempuh" koji od ove godine nosi naziv "Dani satire Fadila Hadžića", počinje večeras predstavom Vedrane Rudan "Dabogda te majka rodila" u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca i HKD teatra iz Rijeke.

U sklopu ovogodišnjega 36. festivala bit će prikazano deset komediografskih i satiričkih djela koja je izabrao kazališni kritičar Hrvoje Ivanković.

Devet predstava bavi se raznim oblicima obiteljske disharmonije u kontekstu društvenih procesa, od kojih pet odnosom prema starosti.

Večerašnja predstava "Dabogda te majka rodila" u režiji Tatjane Mandić Rigonat praizvedena je 30. ožujka 2012. Nastala je po istoimenu romanu Vedrane Rudan, a govori o odnosu majke i kćeri koji "neprestano vibrira na granici ljubavi i mržnje te o stravičnoj ulozi oca seksualnog zlostavljača", kao i o temama poput starenja, smrti, prešutnoga generacijskog nerazumijevanja, ističe se u najavi predstave.

Kao majka i kći u predstavi se pojavljuju Edita Karađole i Zoja Odak, a uz njih još glume Jelena Lopatić, Nenad Šegvić i drugi.

Uz riječku predstavu, u konkurenciji Dana satire su četiri predstave koje su bili hitovi zagrebačkih kazališta, još tri predstave hrvatskih kazališta izvan Zagreba te dvije iz inozemstva.

Kazalište "Gavella" izvest će predstavu "Prolazi sve" u režiji Olivera Frljića, a kazalište Exit predstavu "Ja, tata!", u režiji Borisa Kovačevića. Domaćin Dana satire, kazalište "Kerempuh" predstavit će se s "Krletkom", u režiji Krešimira Dolenčića, a ZKM s nagrađivanom predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda", u režiji Janusza Kice.

HNK Ivana pl. Zajca izvest će i komediju "Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić u režiji Ivice Buljana, a od predstava izvan Zagreba tu su još i "Prasac koji gleda u sunce" Olje Lozica i dubrovačkog Kazališta Marina Držića te Brechtov "Pir malograđana" šibenskog HNK, u režiji Dražena Ferenčine.

Iz inozemstva dolaze beogradski Zvezdara Teatar s predstavom "Kumovi" Dušana Kovačevića i Bosansko narodno pozorište iz Zenice s predstavom "Pismo iz 1920." u režiji Olivera Frljića.

Nagrade "Zlatni smijeh" dodijelit će se 16. lipnja, a o njima će odlučivati žiri u kojemu su kazališna redateljica Dora Ruždjak Podolski, glumac Vilim Matula i novinarka Bojana Radović.

Poslije svečane dodjele Scena Gorica izvan konkurencije će izvesti predstavu "U isto vrijeme na starom mjestu" Bernarda Sladea, u režiji Ivice Kunčevića.

Od 1983., kada je osmo izdanje Dana satire bilo posvećeno Nikolaju Vasiljeviću Gogolju, "Kerempuhov" je festival svake godine bio posvećen nekom od velikana humornog kazališta i književnosti.

Prošle su godine Dani satire bili posvećeni utemeljitelju Satiričkog kazališta "Kerempuh" Fadilu Hadžiću (1922.-2011.), kojemu su od ove godine trajno posvećeni i nose njegovo ime.