Kazalište U ČAST HADŽIĆU

Dane satire otvara hvaljena predstava Dabogda te majka rodila

Dani satire, tradicionalni festival Satiričkog kazališta "Kerempuh" koji od ove godine nosi naziv "Dani satire Fadila Hadžića", počinje večeras predstavom Vedrane Rudan "Dabogda te majka rodila" u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca i HKD teatra iz Rijeke.

U sklopu ovogodišnjega 36. festivala bit će prikazano deset komediografskih i satiričkih djela koja je izabrao kazališni kritičar Hrvoje Ivanković.

Devet predstava bavi se raznim oblicima obiteljske disharmonije u kontekstu društvenih procesa, od kojih pet odnosom prema starosti.

Večerašnja predstava "Dabogda te majka rodila" u režiji Tatjane Mandić Rigonat praizvedena je 30. ožujka 2012. Nastala je po istoimenu romanu Vedrane Rudan, a govori o odnosu majke i kćeri koji "neprestano vibrira na granici ljubavi i mržnje te o stravičnoj ulozi oca seksualnog zlostavljača", kao i o temama poput starenja, smrti, prešutnoga generacijskog nerazumijevanja, ističe se u najavi predstave.

Kao majka i kći u predstavi se pojavljuju Edita Karađole i Zoja Odak, a uz njih još glume Jelena Lopatić, Nenad Šegvić i drugi.

Uz riječku predstavu, u konkurenciji Dana satire su četiri predstave koje su bili hitovi zagrebačkih kazališta, još tri predstave hrvatskih kazališta izvan Zagreba te dvije iz inozemstva.

Kazalište "Gavella" izvest će predstavu "Prolazi sve" u režiji Olivera Frljića, a kazalište Exit predstavu "Ja, tata!", u režiji Borisa Kovačevića. Domaćin Dana satire, kazalište "Kerempuh" predstavit će se s "Krletkom", u režiji Krešimira Dolenčića, a ZKM s nagrađivanom predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda", u režiji Janusza Kice.

HNK Ivana pl. Zajca izvest će i komediju "Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić u režiji Ivice Buljana, a od predstava izvan Zagreba tu su još i "Prasac koji gleda u sunce" Olje Lozica i dubrovačkog Kazališta Marina Držića te Brechtov "Pir malograđana" šibenskog HNK, u režiji Dražena Ferenčine.

Iz inozemstva dolaze beogradski Zvezdara Teatar s predstavom "Kumovi" Dušana Kovačevića i Bosansko narodno pozorište iz Zenice s predstavom "Pismo iz 1920." u režiji Olivera Frljića.

Nagrade "Zlatni smijeh" dodijelit će se 16. lipnja, a o njima će odlučivati žiri u kojemu su kazališna redateljica Dora Ruždjak Podolski, glumac Vilim Matula i novinarka Bojana Radović.

Poslije svečane dodjele Scena Gorica izvan konkurencije će izvesti predstavu "U isto vrijeme na starom mjestu" Bernarda Sladea, u režiji Ivice Kunčevića.

Od 1983., kada je osmo izdanje Dana satire bilo posvećeno Nikolaju Vasiljeviću Gogolju, "Kerempuhov" je festival svake godine bio posvećen nekom od velikana humornog kazališta i književnosti.

Prošle su godine Dani satire bili posvećeni utemeljitelju Satiričkog kazališta "Kerempuh" Fadilu Hadžiću (1922.-2011.), kojemu su od ove godine trajno posvećeni i nose njegovo ime.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još