tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+14
Pula
+15
Rijeka
-
Zadar
+11
Split
+16
Dubrovnik
+14

'POSLIJEDIPLOMSKO OBRAZOVANJE'

Kriminal napokon otvoreno ušao u kazalište

Kako nakon uspješno položene državne mature i preživljavanja bolonjskog sustava zaista i uspjeti u životu, barem u Hrvatskoj, pokazao je, ali ne i dokazao konceptualni umjetnik Siniša Labrović svojim priručnikom 'Poslijediplomsko obrazovanje'. Da se ne mučite s čitanjem, u kinu Grič učinit će to Vili Matula

Datum objave:
25.5.2012 11:28

Zadnja izmjena:
25.5.2012 14:05

Siniša Labrović, umjetnik rođen u Sinju, točnije u Glavicama pokraj Sinja, već je demonstrirao svoj slobodan odnos prema svome tijelu i zbilji u radikalnim body-art performansima.

No, uriniranje, bičevanje, prodavanje kože ili manipuliranje ovcama u ironičnoj kopiji talent showa uglavnom je stajalo na jednostrukoj akciji i vjerojatno mu nije donijelo više od kratkotrajne slave. Zato je organizirao niz radionica na temu 'Kako postati bogat i cijenjen', iz kojih je kasnije, za potrebe nastupa na Istanbulskom bijenalu 2009. godine koji je osmislio zagrebački kustoski kolektiv WHW, napisao priručnik 'Poslijediplomsko obrazovanje'.

Smatrajući da je 'kriminal danas upravni govor društva', autor je ovaj doprinos rastućoj produkciji knjiga za samopomoć koncipirao u četrnaest poglavlja posvećenih po jednoj vrsti kriminalne aktivnosti, od benignih poput žicanja i duhovnog savjetovanja, preko standardnih dilanja, prostitucije, iznude i korupcije, do pravih majstorija žanra na koje su spremni samo najbolji i najbeskrupulozniji. Tek na samom kraju priručnika, naime, na red dolazi i politika.

Tri godine nakon objavljivanja priručnik je, kao i svaka prava uspješnica, dobio i svoju igranu verziju. Ne doduše još na velikom ekranu, iako ni tu mogućnost ne treba odbaciti, nego na sceni zagrebačkog kina Grič.

185109,69085,89217,102242

Tamo ga 25. svibnja u režiji Borne Armaninija te uz glazbenu pomoć Igora Pavlice i dramaturšku Ivane Gudelj igra Vili Matula. Glumac i aktivist u istom se komornom prostoru već dokazao projektom 'Tko si ti i otkud ti pravo', kad je paradokse reprezentativne demokracije doveo do neverbalnog apsurda u suradnji s Irmom Omerzo i Stankom Kovačićem, dok je 'Poslijediplomsko obrazovanje' bitno konkretnija scenska igra, s realnim posljedicama.

Želite li zaista nešto učiniti za sebe, upišite kratki kurs Matule i Labrovića u kinu Grič i izađite iz kazališta kao ljudi spremni na sve izazove današnjice.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr