PUTINOVA RUSIJA

Zbog predstave 'BerlusPutin' reagirala policija

24.05.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u svojem trećem mandatu suočava s mnogo snažnijom opozicijom nego prije. Važnu ulogu u opozicijskom pokretu igraju kulturnjaci, čega je odličan primjer kazališna skupina Teatr.doc, čija se najnovija predstava indikativno zove 'BerlusPutin'

Teatr.doc je ruska underground kazališna skupina koju predvode Jelena Gremina i Mihail Ugarov, a poznata je po svojim socijalno angažiranim predstavama koje su tematizirale traumatično iskustvo opsade osnovne škole u Beslanu ili kako je biti HIV pozitivan u današnjoj Rusiji. Iako se u svojim predstavama bavio aktualnostima, Teatr.doc se tek nedavno odlučio upustiti u direktno komentiranje političke situacije, svrstavši se na stranu opozicije režimu Vladimira Putina. Njihova predstava, inspirirana komadom talijanskog nobelovca Darija Foa, nosi znakovit naziv 'BerlusPutin' te satirički obrađuje mračne tajne života i političke karijere Vladimira Putina.

U 'BerlusPutinu' se, između ostaloga, novi-stari ruski predsjednik suočava sa svojom suprugom Ljudmilom, koja navodno živi kao monahinja u manastiru kod Pskova. Putin je izgubio pamćenje te traži od supruge da mu ispriča sve o njegovoj prošlosti, ali mu se uskoro smuči ono što čuje. Stoga Vladimir predlaže Ljudmili da sve zaborave uz dozu seksa, a ona mu replicira da nju 'neće moći silovati kao što siluje Rusiju'.

Zbog takvih scena ne iznenađuje to što se drama Darija Foa ne izvodi na pozornicama državnih kazališta, no zato je izvedba Teatr.doca bila moguća u parku u kojem se okupljaju protivnici Putinova režima. Teatr.doc priprema i predstave koje se bave planiranjem ubojstva ljudskopravaškog aktivista Stanislava Markelova te smrću odvjetnika Sergeja Magnitskog, kojeg su vlasti pustile da umre u zatvoru. Zato i ne čudi da je policija već dan nakon izvedbe 'BerlusPutina' upala u park koji su zauzeli prosvjednici te ih brutalno rastjerala.