SCENA GORICA

Profesor Baltazar stiže na kazališne daske

16.05.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Predstava 'Profesor Baltazar-put oko svijeta', vesela priča o mogućnostima, različitostima i dobrim namjerama, praizvest će se, uz prepoznatljivu glazbu i originalne likove iz proslavljenog crtića, 18. svibnja na velikogoričkoj Sceni Gorica, a svoju zagrebačku premijeru imat će dan kasnije u kazalištu Tvornica lutaka

Priča prati znatiželjnu pticu koja uvijek kasni jer želi vidjeti sve ljepote svijeta. Zbog silne znatiželje udalji se od svoga jata, pa izgubljena dolazi u Zagreb, gdje upoznaje smetlaricu koja ju dovodi do profesora Baltazara, njezine jedine 'slamke spasa'.

Legendarni profesor Baltazar vratio se mudriji i pametniji no ikad, a u novoj predstavi Tvornice lutaka i Scene Gorica, slijedeći dobri duh crtića i uz dozu nezaobilaznog čarobnog napitka, poučava djecu nekim novim vrijednostima i životnim znanjima, stoji u najavi predstave.

Po riječima redatelja Marija Kovača, koji u predstavi glumi Baltazara, 'idola svoje najranije mladosti', kazališno uprizorenje vjerno slijedi estetiku i etiku originala, koji već desetljećima donosi priče o prijateljstvu, ljubavi i znanju, pokazujući da crtani junaci ne moraju biti glasni i agresivni da bi privukli našu pažnju.

Scenaristica Petra Radin koristila je motive nekoliko poznatih epizoda o profesoru Baltazaru, koje je vješto ispreplela u priču o putovanju dvoje prijatelja, Smetlarice (Petra Radin) i ptice Toni (Filip Detelić) koji traže Baltazargrad.

To putovanje pruža jedinstvenu priliku da na sceni prikažemo dva svijeta, stvarni utemeljen na postojećim i poznatim lokacijama te imaginarni u kojemu su sva čuda moguća, ustvrdio je Kovač.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od tri godine, kostimografiju potpisuje Barbara Bourek, a scenografiju Matija Šantić.