VINKOVCI

Predstavom 'Ja, Tata!' otvoren Festival glumca

14.05.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Monodramom Teatra Exit 'Ja, Tata!' Bjarnija Haukura Thorssona u izvedbi Rakana Rushaidata i režiji Borisa Kovačevića, u Vinkovcima je započeo 19. festival glumca na kojem će do 21. svibnja biti izvedeno 19 predstava koje je odabrao izbornik festivala Žarko Potočnjak

Pozdravljajući glumce u ime grada domaćina, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić je na svečanosti otvorenja u Gradskom kazalištu Joze Ivakića podsjetio je na 90 godina kazališnog života u Vinkovcima. Istaknuo je da je Festival glumca 'začet' upravo u Vinkovcima 1994. godine te mu se Vinkovčani svake godine posebice raduju i s nestrpljenjem iščekuju glumce.

Želio bih da u idućih devet dana svi zaboravimo na svakodnevne životne probleme, poskupljenja struje, plina, vode i da se cijeli ovaj festival vrti oko čarolije glume, kazao je domaćin 19. festivala glumca Vlatko Dulić.

U ime utemeljitelja festivala, Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i Vukovarsko-srijemske županije govorili su predsjednik HDDU-a Goran Grgić i zamjenik župana Mato Golubičić.

U izjavi novinarima, izbornik Žarko Potočnjak kazao je kako je birajući predstave za ovogodišnji Festival glumca ostao 'zaprepašten potencijalom hrvatskog glumišta, koliko je u njemu vrijednosti i koliko je hrvatsko glumište dobilo glumačkim akademijama u Osijeku i Splitu'.

Na 19. festivalu glumca gledatelji će imati prigodu pogledati predstave iz prošlogodišnje produkcije Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Zadra, zagrebačkih kazališta Teatar Exit, Komedija, Gavella, Kerempuh, Histrioni, Planet art, Dubrava, Mala scena, Teatra &TD i Teatar Gavran, Gradskog kazališta Joze Ivakića iz Vinkovaca, Kazališta Playdrama iz Splita, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Osječkog ljeta kulture, Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula, Kazališta lutaka Zadar, "Ludens teatra" iz Koprivnice i Kazališne družine 'Glumci u Zagvozdu'.

Sve predstave u konkurenciji za nagrade pratit će Ocjenjivački sud koji čine glumci Helena Buljan, Branka Trlin i Milan Štrljić te odlučiti o četiri ravnopravne nagrade 'Fabijan Šovagović' za najbolja glumačka ostvarenja (dva glumca i dvije glumice), nagradi Ivo Fici za najboljega mladog glumca do 28 godina, nagradi Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje i nagradi Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Osim u Vinkovcima, predstave će se igrati i u Vukovaru te Županji. U popratnom dijelu festivala, u Vinkovcima će se održati tradicionalno Glumačko sijelo, Dan domaćina Festivala glumca i priredba Glumci pjesnici dok će u vukovarskome Hrvatskom domu biti postavljen izložba 'Vukovarski dani glumca Krešimira Zidarića'.