ZAVRŠENI 19. MARULIĆEVI DANI

'Kauboji' osvojili Marula za najbolju predstavu

29.04.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 19. Marulićevi dani završen je dodjelom nagrade Marul u devet kategorija, a Marula za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava 'Kauboji' Saše Anočića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba

Anočić i Teatar Exit, kako je navedeno u obrazloženju nagrade Ocjenjivačkog suda, ovom su predstavom otvorili novo poglavlje u granicama popularnog teatra osvojivši gledatelje prije svega maštovitošću, golemom kazališnom energijom i glumačkom virtuoznošću.

Nagradu je primio Matko Raguž, glumac, redatelj, osnivač i umjetnički voditelj Teatra Exit, koji je istaknuo da je u predstavu, pripremanu šest mjeseci, uložena velika energija.

Marula za najbolju režiju 19. Marulićevih osvojio je također Saša Anočić za predstavu 'Kauboji'.

Nagrada Marul za najbolju dramaturšku obradu ili preradu teksta pripala je Reneu Medvešeku i Olji Lozici za tekst predstave 'Najbolja juha, najbolja juha!' u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Za najbolji praizvedeni dramski tekst nagrada Marul dodijeljena je Filipu Šovagoviću za tekst predstave "Ilijada 2001" u produkciji Dramskog kazališta Gavella.

Nagrade Marul za najbolje glumačke izvedbe pripale su Rakanu Rushaidatu za paletu uloga u predstavi 'Kuboji'; Juditi Franković za ulogu Tonke u predstavi 'Judith French', Vlatke Vorkapić u izvedbi Ars Septime i Teatra na Trešnjevci iz Zagreba; Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Zeke u predstavi 'Žaba', Dubravka Mihanovića u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i Amiru Bukviću za ulogu Dina u predstavi 'Djeca CNN-a', Aide Bukvić u izvedbi Glumačke družine Histrion.

Zahvaljujući na priznanju mladi glumac Amir Bukvić je rekao kako 'nagradu posvećuje svim ljudima koji su svoje živote ostavili u Vukovaru i Srebrenici'. A sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović je kazao kako mu je 'ova nagrada najdraža u karijeri jer dolazi od ljudi i grada (Splita) koje neobično voli'.

Dalibor Laginja i Deni Šesnić dobili su Marula za scenografiju predstave 'Riva i druxi' Milana Rakovca u izvedbi Istarskoga narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i riječkog HKN Ivana pl. Zajca. Marul za oblikovanje svjetla pripao je Deni Šesnić za istoimenu predstavu.

Marul za kostimografiju dodijeljen je Mariji Maci Žarak za predstavu 'Skup' Marina Držića u izvedbi splitskog HNK-a.

Nagrada Marul za skladanu scensku glazbu - autorski rad pripala je Ivanki Mazurkijević i Stanku Kovačiću za predstavu 'Judith French'.

Po ocjeni publike najbolja predstava 19. Marulićevih dana je predstava 'Djeca CNN-a'.