ZKM PREDSTAVIO PROJEKTE:

'Ideš dalje !' i '55+ - okupljanje protagonista'

02.05.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Međunarodni projekt kazališta iz Hrvatske, Njemačke i Italije s predstavom 'Ideš dalje !', koja će biti izvedena u zagrebačkim gimnazijama 2. i 3. svibnja, a zajednička na sva tri jezika - hrvatskom, njemačkom i talijanskom u petak, 4. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), predstavljen je u ZKM-u

Predstavljen je također i 'Projekt 55+ - okupljanje protagonista' redatelja Boruta Šeparovića nastala u koprodukciji Montažstroja i ZKM-a, koji će se održavati od 7. do 11. svibnja u ZKM-u.

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč istaknula je kako u projektu 'Ideš dalje !' sudjeluju, osim ZKM-a i berlinski Deutsches Theatar te parmski Fondazione Teatro Due, te dodala kako su predstave rađene po istom tekstu autora Holgera Schobera.

Dramaturginja Deutsches Thetara Chrtista Mueller ocijenila je zanimljivom zajedničku izvedba na tri jezika sa šest glumaca, koja će se biti izvedena 4. svibnja u ZKM-u.

Redatelj hrvatske izvedbe 'Ideš dalje !' Rene Medvešek rekao je kako predstava, osim mladima bliske teme, donosi i specifičnu izvedbu formata 'Kazališta u razredu'.

Istaknuo je kako pitanja fenomena brze slave, koja otvara predstava 'Ideš dalje !' snažno komuniciraju s mladom publikom koja se više nego ikad danas susreće s ekstremnim mjerenjima uspješnosti te visoko postavljenim kriterijima koje ne mogu zadovoljiti.

Smatra kako format 'Kazališta u razredu' zbog svoje izravnosti i bliskosti učenike-gledatelje pretvara u izravne svjedoke u slučaju buđenja iz sna o slavi dvoje mladih pjevača.

U režiji Renea Medvešeka u hrvatskoj predstavi 'Ideš dalje !' igraju Barbara Prpić i Petar Leventić, u njemačkoj 'Du bist dabei !' u režiji Dominika Guenthera igraju Nina Sarita Mueller i Johannes Schaefer te u talijanskoj 'E' il tuo momento !', koju je režirao Alessandro Averone igraju Paola De Crescenzo i Luca Nucera

Redatelj 'Projekta 55+ - okupljanje protagonista' Borut Šeparović rekao je kako je cilj njegova projekta okupiti 55 osoba starijih od 55 godina, pružiti im korisne radionice te s njima napraviti predstavu i dokumentarini film, u kojem će oni kako protagonisti predstavljati najvažnije minute vlastitoga života.

Šeparović smatra kako njegov projekt potiče međugeneracijsku solidarnost.