tportal.hr

Zagreb
+18
Osijek
+17
Pula
+18
Rijeka
+20
Zadar
+18
Split
+19
Dubrovnik
+16

22. MARULIĆEVI DANI

Marul za predstavu 'Mrzim istinu!'

U subotu, 28. travnja, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split zatvoreni su 22. Marulićevi dani. U sklopu svečanosti zatvaranja festivala hrvatske drame i autorskog kazališta dodijeljene su i festivalske nagrade

Datum objave:
29.4.2012 10:45

Zadnja izmjena:
29.4.2012 11:36

Vezane teme

Marula za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava 'Mrzim istinu!' autorski projekt Olivera Frljića u izvedbi zagrebačkog Teatra &TD. Najbolje ocijenjena predstava od strane publike 22. Marulićevih dana je 'Prolazi sve Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, u režiji Olivera Frljića, a nagradu za glumačku kreaciju ocjenjivački sud čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija odlučio je dodijeliti glumcu Filipu Križanu za uloge u predstavama 'Mrzim istinu!' i 'Prolazi sve'. Festival je proglasio zatvorenim Visko Haladić, zamjenik župana splitsko-dalmatinskog, nakon čega je dramski ansambl HNK Split, kao posljednju festivalsku predstavu, van konkurencije izveo dramu Edwarda Albeeja 'Tko se boji Virginije Woolf'.

O tradicionalnim festivalskim nagradama Marul odlučivao je peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Ivica Kunčević, redatelj; Miljenko Sekulić, scenograf; Olja Lozica, dramaturginja; Marijana Fumić, kazališna kritičarka, te glumac Goran Marković.


U obrazloženju nagrade Marul za predstavu u cjelini za predstavu 'Mrzim istinu!' Teatra &TD iz Zagreba u režiji Olivera Frljića, naglašeno je da je autentičan autorski projekt Olivera Frljića jedinstveni kazališni događaj. 'Koristeći općepoznati obrazac obiteljske drame uz zanimljiva dramaturško-redateljska rješenja, Oliver Frljić uspio je teatrom problematizirati takozvanu istinu otvarajući začuđujući kaleidoskop funkcija i značenja teatra kao takvog, a ujedno i naše recentne stvarnosti. Ta izvrsna predstava ne bi bila zasigurno moguća bez sudjelovanja izvođača koji su pridonijeli stvaranju te intrigantno-mnogoznačne predstave' zaključak je obrazloženja.

Nagrada za režiju dodijeljena je Januszu Kici za predstavu 'Moj sin samo malo sporije hoda' u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Nagrada za najbolje izvedeni dramski tekst dodijeljena je Ansamblu HNK u Zagrebu za izvedbu drame 'Gospoda Glembajevi'.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su Doris Šarić-Kukuljici za ulogu Ane u predstavi 'Moj sin samo malo sporije hoda' u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih te Kseniji Marinković za ulogu Mije u predstavi 'Moj sin samo malo sporije hoda' u izvedbi Zagrebačkoh kazališta mladih.

Uz njih nagrađeni su i Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi 'Mrzim istinu!' i Ivana Roščić za ulogu u istoj predstavi. Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Slavici Radović-Nadarević za predstavu 'Moj sin samo malo sporije hoda'.

Nagrada za kostimografiju dodjeljuje se Đenisi Pecotić za predstavu 'Enciklopediju izgubljenog vremena' u izvedbi HNK u Varaždinu, iz Varaždina. Nagrada za oblikovanje svjetla dodjeljuje se Pascalu Meratu za predstavu 'Gospoda Glembajevi' u izvedbi HNK u Zagrebu, iz Zagreba.

Na 22. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, po izboru ovogodišnje izbornice Gordane Ostović izvedeno je devet predstava u službenom dijelu programa. Festival, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji HNK u Splitu, održavao se u Splitu od 21. do 28. travnja. Tijekom tih osam festivalskih dana predstave je vidjelo više od 3.500 gledatelja.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr