VINKOVCI

Na 19. Festivalu glumca 19 predstava

24.04.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Ovogodišnji 19. Festival glumca održat će se od 12. do 21. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku, a bit će izvedeno 19 predstava u službenoj festivalskoj konkurenciji, najavljeno je na konferenciji za novinare u Vinkovcima

Grad domaćin ovogodišnjeg festivala su Vinkovci, glumac domaćin festivala je glumac i redatelj Vlatko Dulić, dok je izbor od 19 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije napravio ovogodišnji festivalski selektor Žarko Potočnjak

'Kao festivalskom selektoru postalo mi je jasno koliki interes vlada za ovaj festival, a prilikom odabira predstava rukovodio sam se glumom, odnosno činjenicom da glumac treba biti u prvom planu', rekao je Potočnjak. Ocijenio je da je, otvaranjem novih glumačkih akademija u Osijeku, Splitu i Rijeci, načinjen veliki iskorak u stvaranju glumačkih potencijala.

Sve predstave u konkurenciji pratit će ocjenjivački sud koji čine glumci Helena Buljan, Branka Trlin i Milan Štrljić te odlučiti o četiri ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja (dva glumca i dvije glumice), nagradi za najboljega mladog glumca do 28 godina, nagradi za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje i nagradi za najbolju predstavu u cjelini.

U sklopu 19. Festivala glumca održat će se i niz popratnih manifestacija, među ostalim priredba Glumci pjesnici (15. svibnja), Dan domaćina (16. svibnja) te Glumačko sijelo (20. svibnja).

Festival glumca utemeljili su 1994. godine HDDU i Vukovarsko-srijemska županijam organiziraju ga HDDU i Koncertno-kazališna agencija 'Asser Savus' Vinkovci, a stalni mu je pokrovitelj Vukovarsko-srijemska županija, uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba.