PRVOTRAVANJSKA PREMIJERA

'Idiot' na daskama ZKM-a

30.03.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Jedno od najkompleksnijih proznih djela svjetske baštine, 'Idiot' Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, dolazi na pozornicu Zagrebačkog kazališta mladih 1. travnja. Premijera je bila najavljena za 30. ožujka, ali je zbog bolesti glumaca malo odgođena

Kao i svoj prvi mandat u ZKM-u, ravnateljica Dubravka Vrgoč odlučila je i treći započeti velikim ruskim klasikom. Tada je, prije osam godina, to bila Tolstojeva 'Ana Karenjina' u režiji Vasilija Senjina, dok je ovoga puta pozvala ne doduše pravog, nego naturaliziranog Rusa – makedonskog redatelja Ivana Popovskog koji već više od dvadeset godina radi u Moskvi.

Životni put tog redatelja zanimljiv je: nakon što nije prošao prijemni ispit ni na jednoj od regionalnih kazališnih akademija, posrećilo mu se na čuvenoj moskovskoj školi GITIS koju vodi i domaćoj publici preko gostovanja na Festivalu svjetskog kazališta poznati Pjotr Fomenko. Uz njega je Popovski ostao i nakon studija, kad je i sam postao priznati redatelj ne samo u ruskom kazališnom krugu. U svojoj radnoj biografiji ima i režije u New Yorku i Parizu, kao i ostatku Europe, ali Moskva mu je i dalje pravi i kazališni dom. Povratci su mu bili rijetki - naprimjer, u rodnoj je Makedoniji prvi i posljednji put radio samo 2001. godine. Zanimljivo je i da je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, u vrijeme kad je intendantica bila Mani Gotovac, a direktor Drame Ivica Buljan, ostavio iznimnu predstavu 'Roberto Zucco' prema tekstu Bernard-Marije Koltesa.

Ivana Popovskog
klasični tekstovi privlače zato što daju mogućnost autorskog čitanja koje uvijek ostaje u sjeni velikog autora. Zato sebe i ne smatra velikim inovatorom pa ni ne najavljuje predstavu u kojoj bi redateljski koncept trebao biti veći od same literature, ali to ne znači da 'Idiot' neće imati veze s današnjim vremenom, jer pitanja koja postavlja ionako nemaju rok trajanja. Popovski tvrdi da je u ZKM-u pronašao velik i snažan ansambl s kojim se mogu raditi tako zahtjevni projekti kao što je 'Idiot' Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Naslovnu ulogu kneza Miškina tumači Frano Mašković, a ostatak današnje inačice devetnaestostoljetnog visokog petrogradskog društva igraju Nina Violić, Milivoj Beader, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Maro Martinović, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Damir Šaban, Zoran Čubrilo, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Filip Nola, Katarina Bistrović Darvaš, Dora Polić Vitez, Rajko Bundalo i Jasmin Telalović. Scenografski je predstavu opremila Nina Bačun, kostimografski Doris Kristić, a za scenski je pokret zadužena Jelena Vukmirica Makovičić.