tportal.hr

Zagreb
+16
Osijek
+15
Pula
+14
Rijeka
+16
Zadar
+16
Split
+17
Dubrovnik
+16

SVI KRADU, MI DRAMIMO!

Balzacove bludnice otvorile festival KRADU

Predstavom 'Kako ljube bludnice' u režiji studenta Paola Tišljarića otvorena je osma Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti (KRADU), u okviru koje će se pod sloganom 'Svi kradu, mi dramimo!' do 1. travnja na Akademiji izvesti pet premijera, pet ispitnih repriza i jedno javno čitanje

Datum objave:
29.3.2012 13:07

Zadnja izmjena:
29.3.2012 14:00

Prva predstava na ovogodišnjoj Reviji 'Kako ljube bludnice', zajednički projekt studenata Akademije dramske umjetnosti i Muzičke akademije, nastala je prema motivima iz Balzacova romana 'Sjaj i bijeda kurtizana' koji gledatelje vodi u parišku Operu s početka 19. stoljeća.

Ove godine željeli smo se približiti široj javnosti, pa provokativnim vizualnim identitetom koji su osmislili studenti dizajna i sloganom 'Svi kradu, mi dramimo!' opisujemo trenutnu situaciju u državi i poručujemo ljudima da ne kradu, već drame zajedno s nama, rekao je student produkcije Mario Gigović u ime organizatora, najavivši da je ulaz na sva revijska događanja besplatan.

Uz javno čitanje tekstova studenata dramaturgije, ta revija jedina je manifestacija na kojoj studenti s kazališnih odsjeka mogu predstaviti svoj rad javnosti, a da to nisu ispiti, napomenula je Nina Horvat, studentica dramaturgije. Po njezinim riječima, to je ujedno i odlična prilika za suradnju studenata, s obzirom da kazališni odsjeci na Akademiji nisu tako dobro povezani kao filmski.

Sa željom da povratnu informaciju o svojim premijernim uratcima dobiju i od profesionalaca koji se bave kazalištem, a ne samo od profesora, studenti su u popratnom programu organizirali okrugli stol na kojemu će sudjelovati redateljica i urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović, redateljica Anja Maksić Japundžić i dramaturginja Ana Tonković Dolenčić.

Na Reviji će se izvesti još predstave 'I živjeli su sretno...?', 'Kaos u kulisama', 'Interes prema surovome životu nestao je poput dima', 'Što se dogodilo', 'Maruzzella', 'Ona i on', 'Oko stola', 'Zagrebački pentagram' i 'Vlastita soba', a javno će se čitati 'Igra'.

Popratni program donosi i tradicionalnu indijsku čajanku u sklopu koje će se održati predavanja o tradicionalnoj plesnoj indijskoj drami, priredit će se i predavanje o dokumentarnom kazalištu koje se naslanja na novinarsko istraživanje i politički je angažirano, predstavit će se Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika i održavati klupske zabave.

Revija KRADU pokrenuta je sredinom devedesetih na inicijativu studenata. Nema natjecateljski karakter, a organizira se bijenalno i izmjenjuje s filmskom revijom F.R.K.A.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr