Kazalište NOVO U KAZALIŠTU

'Pekara Mišmaš' u ZKM-u donosi lutke i - brašno

Mala dvorana Miško Polanec Zagrebačkog kazališta mladih već je nekoliko dana zasuta brašnom, kao i prvi redovi gledališta, a razlog je nova lutkarska predstava 'Pekara Mišmaš'

Priču slovenske glumice, dramatičarke i pjesnikinje Svetlane Makarović o pekaru koji uz pomoć životinja i čarolije jeftinije i bolje proizvodi kruh i peciva postavio je u ZKM-u Robert Waltl. Domaćoj publici taj je slovenski redatelj poznat kako preko prošlosezonskog 'Ružnog pačeta' u ZKM-u, tako i zbog brojnih produkcija u drugim domaćim lutkarskim ili kazalištima za djecu.

Vlasnik i voditelj ljubljanskog Mini Teatra i sam je vrsni lutkar, što je prije desetak godina potvrdio i svojom monodramskom izvedbom 'Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića'. Upravo s vrijednošću i značenjem Hlapića i njegove literarne majke Ivane Brlić Mažuranić u Hrvatskoj Waltl uspoređuje Svetlanu Makarović i njezinu 'Pekaru Mišmaš' u slovenskom kulturnom kontekstu. I sam je, tvrdi, osobno emocionalno vezan uz tu, u susjednoj državi rado igranu i općepoznatu, priču.

Predstava u kojoj su se s lutkama po prvi put u karijeri sreli glumci Senka Bulić, Stipe Kostanić i Vedran Živolić nastala je kao koprodukcija Mini Teatra, organizacije Novo kazalište i Zagrebačkog kazališta mladih, a u sklopu europskog projekta Lutkarska nomadska akademija 2. Robert Waltl sve zna o suradnjama i koprodukcijama, s obzirom da je to jedini način opstanka za mala i neovisna kazališta, dok o alternativnom školovanju lutkara smatra da je potrebna takva inicijativa na ovim područjima jer, naprimjer, u Hrvatskoj sve do otvaranja studija glume i lutkarstva u Osijeku nije bilo takvog visokoškolskog programa.

Iako kazalište mladih i za mlade, ZKM nema veliku povijest lutkarskih predstava, pa je i ovaj programski iskorak zanimljiv gotovo koliko i izbor izvođača koji nisu imali ranijeg iskustva s lutkama.

U pedesetak minuta predstave njih troje nemaju ni trenutak pauze, jer redatelj tvrdi: 'Ako netko iz gledališta primijeti da netko od njih ništa ne radi, to znači da rade nešto pogrešno!'

'Pekaru Mišmaš' prevela je sa slovenskog Rona Žulj, dramaturg predstave je Ivica Buljan, skladatelj Uroš Rakovec, dok je koreografiju izvođača i lutaka osmislila Natalija Manojlović.

Same lutke, kojih je u predstavi četrdeset i jedna, rad su predavača na praškoj akademiji DAMU Roberta Smolika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još