DORA RUŽDJAK PODOLSKI:

'Regoč' je priča o zajedništvu

07.03.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Predstava 'Regoč', koja će premijerno biti postavljena u kazalištu Trešnja 9. ožujka, djeci će ponuditi kompleksnu priču o zajedništvu i izgubljenom djetinjstvu, priču o prijateljstvu male vile Kosjenke i diva Regoča koji je, za ovu priliku, predstavljen tehnikom kazališta sjena, rekla je za Hinu redateljica predstave Dora Ruždjak Podolski

Priča će istaknuti zajedništvo koje je važno kako bi dijete izraslo u kompletnu ličnost ali i da bi društvo bilo zdravo u konačnici, kazala je Ruždjak Podolski kojoj je ovo prvo uprizorenje bajke Ivane Brlić Mažuranić.

Iako je priča o Regoču atraktivna, Ruždjak Podolski kaže da ju je teško bilo uprizoriti i dramatizirati. 'Ivana Brlić Mažuranić se koristila jezikom poezije, metaforama i apstrakcijom. U čitanju to dobro funkcionira, ali je u kazalištu bilo teško naći ključ', ističe redateljica napominjući da je jezik u predstavi ostao isti.

Dora Ruždjak Podolski drži da su bajke i dalje djeci vrlo privlačne te da je dobra priča uvijek na cijeni, bez obzira što je društvo tehnološki otišlo naprijed a djeca često uz kompjutore.

Kosjenka i Regoč postali su sinonimi za ljudske moralne i osjećajne osobine, kao i za neumorno traganje za istinom i znanjem. Također su simboli dobrostivosti prema ljudskim nesavršenostima, neznanju i sklonosti da se duhovno poklekne, nestalnosti ljudskih emocija, čeznjama ne toliko za bogatstvom koliko za dalekim i egzotičnim svjetovima.

Na pitanje kako su kazališno riješili problem diva Regoča, Ruždjak Podolski kaže da su se poslužili tehnikom kazališta sjena te da je on za ovu priliku - sjena. Redateljica tvrdi da je puno teže raditi predstave za djecu nego za odrasle. Izuzetno je zadovoljna radom s ansamblom kazališta Trešnja, koje drži jednim od tri vodeća u Hrvatskoj, u kojemu vlada zajedništvo i spremnost na izazove.

U predstavi igraju Aleksandra Naumov, Radovan Ruždjak, Ivana Bakarić, Vanda Vujanić Šušnjar, Maja Kovač i Petar Banda. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Jelena Vojković a skladatelj Stanislav Kovačić.

Autor animacija je Simon Bogojević Narath a trener Acro yoge Danijel Dubičanac.