tportal.hr

Zagreb
+11
Osijek
+10
Pula
+9
Rijeka
-
Zadar
+11
Split
+14
Dubrovnik
+11

DOAJEN HRVATSKOG GLUMIŠTA

U Zagrebu umro Zlatko Crnković

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, glumac Zlatko Crnković, preminuo je danas u Zagrebu u 76. godini

Datum objave:
14.2.2012 18:31

Zadnja izmjena:
14.2.2012 21:10

U red velikana upisao se svojim ulogama, pedagoškim radom i ponajprije iznimnim darom za scenski govor, koji je i predavao gotovo cijeli radni vijek i koji je ostao njegovim zaštitnim znakom sve do govora kojim je zahvalio struci 24. studenoga 2011. na spomenutoj dodjeli ipak najvažnijih kazališnih nagrada u ovoj zemlji.

Zlatko Crnković rođen je u Kastvu, ali je u Zagrebu u završio glumu i našao prve angažmane.

Stekavši diplomu 1959. Akademiju dramske umjetnosti, tada Akademiju kazališne umjetnosti, nije napustio, nego je na njoj ostao predavati scenski govor, dok je matičnu kuću pronašao u Hrvatskom narodnom kazalištu.

To ga nije spriječilo da igra i u svim ostalim zagrebačkim teatrima, kao i u splitskom HNK-u te na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je ukupno odigrao čak šesnaest uloga. Igrao je 12 sezona zaredom, među ostalim u 'Dubravki', 'Hamletu', 'Oluji'. U 'Skupu' Marina Držića glumio je Dunda Niku, a na Lovrijencu Horacija.

U vlastitoj režiji sa svojim studentima 1968. u Dubrovniku je izveo 'Balade Petrice Kerempuha'.

'Raspon njegovih uloga je golem, zapravo, da parafraziramo Shakespeareova Hamleta, rad Zlatka Crnkovića sažeta je kronika cijele dramske književnosti - svjetske i hrvatske', napisao je Boris Senker svojedobno u eseju za emisiju 'Portret umjetnika u drami' Hrvatskoga radija posvećenu ovom izuzetnom glumcu koji karizmom nije osvajao samo pozornicu, nego i male ekrane i, u nešto manjoj mjeri, film. Pamtimo njegove uloge u filmovima poput 'Vlak bez voznog reda', 'Ljubica' i posljednji 'Tu'. Nastupio je i kao Vena u seriji 'Kuda idu divlje svinje', a gledali smo ga i u novijoj seriji 'Bitange i princeze'.

Film 'Tu' Zrinka Ogreste u kojem Crnković nosi glavnu ulogu, za koju je dobio Zlatnu arenu
Mnoge generacije studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti strepile su od Crnkovića i njegovoga glasa, a često ih je znao i u mislima upozoriti kad bi, već kao zreli ili barem zreliji glumci, na probama sami sebe čuli kako 'falšaju'.

Čuje li taj 'falš' i kolega, gotovo u pravilu bi mu to otvoreno i rekao, imitirajući profesora koji im je ispravljao svaki pogrešan naglasak.

Svi koji nisu studirali glumu, ili Crnkovića nisu čuli u kazalištu, ipak ga, ako malo bolje promisle, poznaju kao jednog od najboljih interpretatora poezije u domaćem eteru, i šteta bi bilo da te snimke, koje su i prije današnjega dana imale antologijsku vrijednost, ostanu trnuti u nekom arhivu.

Bez obzira kojim se dijalektom hrvatskoga jezika služio, na njima se i danas se može učiti što je jezik i kako ga se sve može koristiti pravilno i scenski, čak i bez scene.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr