POZIV NA REVIZIJU

Financijski inženjering iza kulisa splitskog HNK

14.02.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Pored leda, jedan od razloga koji Splićani imaju za nezadovoljstvo je i stanje u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu na koje već godinama upozoravaju mnogi zaposlenici te kuće. Medijima se obratio Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća splitskog kazališta, koji je u financijskim izviješćima za prva tri kvartala 2011. i Splitsko ljeto 2011. pronašao niz nejasnoća i nepravilnosti te najavljuje da će tražiti i kontrolu Državnog ureda za reviziju i Ministarstva financija kako bi se raščistio računovodstveni inženjering kojim se pogrešno i netočno prikazuje poslovanje kuće

Problemi su se pojavili i prije nego što je na pozornicu stupio Duško Mucalo, još uvijek vršitelj dužnosti intendanta splitskog HNK, kojeg na tom mjestu drži Gradsko vijeće Splita, ali mu punopravnost ne želi dati Ministarstvo kulture, i to još od vremena pretprošlog ministra.

Odlukom Bože Biškupića da ne potvrdi Mucala, na što po zakonu ima pravo iako splitskom kazalištu Ministarstvo nije ni osnivač niti vlasnik, a u produkcijskim sredstvima sudjeluje tek s desetak posto, počela je nova faza muka splitskog kazališta.

U želji da spasi što se spasiti da, kako je to protumačeno u čak i najdugovječnijem HDZ-ovom ministru nesklonim krugovima, on je festival Splitsko ljeto izdvojio iz sklopa kazališne kuće i proceduralnim ga trikom pretvorio u manifestaciju kojoj samo Ministarstvo bira umjetničko vodstvo.

Opravdanje je pronađeno u činjenici da u troškovima Ljeta najviše participira upravo Ministarstvo kulture, sa 36 posto ukupnog proračuna. Tako program prošlog, 57. festivala nije potpisivao ni birao intendant ili v. d. intendanta, nego maestro Nikša Bareza, koji je imenovan ravnateljem manifestacije na mandat od dvije godine.

I bilo bi sve u redu da je Splitsko ljeto zaista samostalno. Ali – nije, jer nema svoj račun, već posluje i dalje preko splitskog HNK. Što znači ne samo da i dalje koristi resurse te kuće, najprije ljudske pa onda i sve ostale, već i to da na kraju financije ipak drži Mucalo.

I slijepi su mogli vidjeti što će se dogoditi: friziranje financijskih izvješća, prelijevanje sredstava s pozicija kuće na festival i obratno, pri čemu umjetnički dosezi i njihova procjena služe tek kao kusur.

Zato se medijima ponovno obratio Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća splitskog kazališta, koji je u financijskim izvješćima za prva tri kvartala 2011. i Splitsko ljeto 2011. pronašao niz nejasnoća i nepravilnosti. Sličnim je nepravilnostima i nejasnoćama obilovalo i financijsko izvješće za prvu polovicu 2011. u kojem je iskazan gubitak od dva i pol milijuna kuna, što je pak rezultiralo smjenom u računovodstvu kuće, nakon čega je gubitak, pisan novom rukom, smanjen za pola milijuna kuna.

Budući da su dosadašnji prigovori Radničkog vijeća na financije kazališta naišli na gluhe uši u Splitu, ovoga puta Santrić najavljuje da će tražiti i kontrolu Državnog ureda za reviziju i Ministarstva financija kako bi se napokon, možda, raščistio računovodstveni inženjering kojim se pogrešno i netočno prikazuje poslovanje kuće.

Ako gradske službe u Splitu ne mogu ili ne žele provjeriti kako zaista stoje financije tamošnjeg HNK i jesu li optužbe točne, Državna revizija bi trebala, a Vjeko Santrić smatra da bi ovaj slučaj mogao zanimati i druge državne službe, poput USKOK-a.

Ministarstvo kulture pritom nema ingerencija nad tim slučajem pa pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević tvrdi da jedino što oni mogu učiniti jest Ministarstvu financija skrenuti pozornost na splitski slučaj, što je danas i učinio zamjenik ministrice Berislav Šipuš, potvrđeno je tportalu.

Budući da je riječ i o sredstvima koje za Splitsko ljeto daje izravno Ministarstvo kulture, nije ni čudno da su u Runjaninovoj zainteresirani za trošenje 1.600.000 kuna koliko su, na primjer, prošle godine izdvojili za Splitsko ljeto. Nažalost, o svemu ovome Duško Mucalo se nije očitovao, unatoč ponovljenim pozivima, i čini se kako vjeruje da je šutnja – zlato.

Situacija sa Splitskim ljetom, koje jest izdvojeno, ali i nije, nikako nije čista i u sferi radničkih prava, na što su zaposlenici splitskog HNK već upozoravali. Čak su održali i referendum, na kojem se 60 posto njih izjasnilo za potpuno odvajanja HNK i Ljeta, kako bi situacija s radničkim pravima, honorarnim poslovima, dvomjesečnim godišnjim odmorima i svime što uz domaća kazališta i ljetne festivale ide, bila nešto jasnija. Ovako ispada da se sredstvima Ljeta krpaju gubici HNK, a Ljeto ipak na kraju na svojim leđima iznesu zaposlenici kazališta.