PREDSTAVA OPSESIJE

'Tamno i natrag' BADco. premijerno u ZKM-u

08.02.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Predstava 'Tamno i natrag' u režiji Sergeja Pristaše te u koprodukciji BADco. i Zagrebačkog kazališta mladih, bit će premijerno izvedena 16. veljače u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih

U najavi ZKM-a stoji kako je 'Tamno i natrag' predstava opsesije, opsesije gledanja, opsesije stvaranja odnosa između gledatelja i gledanog, opsesivne potrage za materijalnošću nevidljivog, neprikazanog i nesadržajnog.

Kao nadahnuće poslužili su radovi Tomislava Gotovca, Michaela Snowa i Slobodana Šijana, autora strukturnog filma te se predstava pita kako se teatar mora promijeniti kad u njemu želimo prikazati filmski objekt.

Ne želeći ni film ni kazalište promatrati kao medije, nego sklopove želje za samim aparatom prikazivanja, kazališni kolektiv BADco scenarij shvaća kao partituru za sliku, kameru kao priručnik za gledanje, a montažu kao pripovjednu funkciju teatra.

'Vraćajući teatru ono što mu je film početkom dvadesetog stoljeća uzeo, a onda pola stoljeća kasnije napustio postavljamo si pitanja: gdje je pozicija gledatelja u gledanju? Imamo li veze sa slikama koje gledamo? Tko su neprikazani, nevidljivi ljudi? Kada statist postaje izvođač, a izvođač statist u vlastitoj izvedbi?' kažu iz BADco.

Predstava 'Tamno i natrag' nastavak je projekta 'Odgovornost za sliku' nastalog na poziv kustoskog kolektiva 'Što, kako i za koga/WHW' za 54. Venecijanski bijenale.
Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti i scensku verziju instalacije s venecijanske izložbe. Za potrebe projekta Daniel Turing razvio je interaktivni računalni sustav koji snima i pohranjuje video materijale te ih algoritamski montira u 'stvarnom vremenu'. Instalacija i premijera predstave bit će izvedeni u sklopu zagrebačkog predstavljanja hrvatskog nastupa na 54. venecijanskom bijenalu pod naslovom 'Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući'.

Izvođači u predstavi su: Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Danijel Ljuboja, Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec. Dramaturgiju potpisuju Ivana Ivković, Tomislav Medak, a koreografiju Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Nikolina Pristaš. U predstavi se koristi tekst Grupno uživanje Antonia Lauera a. k. a. Tomislava Gotovca koji je ustupila Sarah Gotovac.

Premijera je 16. veljače u 20 sati, a reprizne izvedbe 17., 18. i 19. veljače u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.