Kazalište NAJIZVOĐENIJI BALET

'Labuđe jezero' 400. put na pozornici HNK

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u srijedu 25. siječnja 400. put će biti izvedeno najpopularnije djelo svjetskih baletnih pozornica 'Labuđe jezero' Petra Iljiča Čajkovskog

Balet se na zagrebačkoj pozornici danas izvodi u koreografiji Dereka Deana, a 25. siječnja ulogu Odette/Odilije plesat će Erina Takanashi, princa Siegfrieda Dmitrij Timofejev, a Rotbarta Svebor Sečak, dok će orkestrom ravnati Dian Tchobanov, stoji na mrežnim stranicama zagrebačkog HNK.

Najizvođeniji balet zagrebačke scene nekoliko je puta premijerno postavljan u koreografijama različitih autora, ali je svaka od prikazanih predstava sadržavala i dijelove koreografskoga originala Mariusa Petipaa i Leva Ivanova za praizvedbu u Boljšom teatru 1877.

'Labuđe jezero' prvi je put na zagrebačkoj pozornici postavljeno 1921. u koreografiji Margarete Froman i režiji Branka Gavelle, a prikazani su samo II. i IV. čin, dok je druga premijera baleta 1940. u koreografiji i režiji Margarete Froman prikazala izvedbu cijeloga baleta.

Godine 1947. u koreografiji Oskara Harmoša izveden je samo II. čin, a 1962. godine u koreografiji i režiji Rostislava Vladimiroviča Zaharova prvi je put na zagrebačkoj sceni izvedena četveročinska verzija, kakva se prikazuje do danas. Njegova koreografija obnavljana je 1970. i 1978. godine, a zatim je koreografija Olega Danovskog izvođena i obnavljana tri puta 1985. 1995. i 2000. godine.

Dramaturška preinaka 'Labuđeg jezera' u režiji i koreografiji Dinka Bogdanića premijerno je izvedena 2003. godine, dok se od 2007. godine do danas prikazuje taj balet u koreografiji i režiji Dereka Deanea.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još