Kazalište PRVA PREMIJERA U 2012.

Glazbeno-scenski spektakl 'Carmina Burana' u Rijeci

Prva premijera u 2012. godini u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će glazbeno-scenski spektakl 'Carmina Burana' koja je na rasporedu u petak, 20. siječnja, u 19.30 sati

Jedan od najvećih projekata u riječkom HNK, predstava na kojoj je radilo 250 ljudi, na scenu donosi snažne prizore, s puno energije i strasti. Predstava na jedinstveni način interpretira djelo njemačkog skladatelja Carla Orffa koje čini niz od 24 uglazbljene pjesme srednjovjekovnih vaganata, lutajućih klerika i studenata svjetovnjaka, pronađene početkom 19. stoljeća u Gornjoj Bavarskoj.

Modni dizajner Juraj Zigman dizajnirao je kostime za čak 150 izvođača u predstavi. Riječko kazalište Ivana pl. Zajca odlučilo se na ponovnu suradnju s dizajnerom koji je već za svoju prvu kazališnu kostimografiju, riječku opernu predstavu 'Šuma Striborova', bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta. Za ovu je predstavu Zigman morao odstupiti od svog uobičajenog modnog izraza: 'Estetika je posve različita, kostimi su morali biti tamni, a to je upravo suprotno mom modnom izrazu, ono što ja inače nikada ne činim. Stoga je i izazov bio puno veći. Osim toga, riječ je o baletnom kostimu koji ima svoje specifičnosti i zahtjeve', kazao je Juraj Zigman.

Koregrafiju je osmislio Hugo Viera, rođeni Portugalac, koji se od 2004. godine uvrštava među najznačajnija imena suvremene baletne koreografije: 'Primarni izvor inspiracije, i za koncepciju i za koreografiju 'Carmine Burane', bili su stihovi pjesama. Poruke strasti, ljubavi i požude koje se simbolički protežu kroz djelo bile su okidač za moj pristup kreiranju djela. Prekrasna Orffova glazba bez sumnje je drugi vrlo važan čimbenik i izvor inspiracije. Želio sam da ovo bude vrlo osobni pristup i razumijevanje njegove glazbe. Koreografija prati glazbu na jedan vrlo neobičan način i više je usredotočena na njenu istinsku esenciju i poruku nego na dekorativni efekt.'

U predstavi plešu Ana Rocha Nene, Ricardo Freire, Jac Carlsson i Danilo Palmieri, neka od najboljih svjetskih imena u baletu, te Cristina Lukanec, Laura Orlić, Paula Rus, Anka Popa, Marta Kanazir, Kristina Kaplan, Viktoria Joana, Maša Kolar, Andrei Koteles, Svebor Zgurić, i Ashatbek Yusupzhanov. Uz njih nastupaju i operni solisti Vanja Zelčić, Sveto Matošić Komnenović u alternaciji s Markom Cvetkom i Tomislav Bekić, zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca te Dječji zbor Torretta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još