PREDSTAVA 'IDEŠ DALJE'

Kazalište u školskim učionicama

13.01.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Kako zainteresirati mladu publiku za kazalište? Tako da joj se priđe i ponudi predstave koje govore o njima i o onome što njih muči. Barem tako misli Zagrebačko kazalište mladih, koje će svoju novu predstavu 'Ideš dalje!' igrati u osnovnim i srednjim školama

Tematikom ovaj tekst mladog austrijskog autora Holgera Schobera također je primjeren upravo populaciji od 12 do 18 godina, jer tematizira recentnu poplavu natjecanja talenata i pripadajuće instant slave. U režiji Renea Medvešeka, predstava premijerno u Dvorani Miško Polanec igra 17. siječnja, dok će većinu svojih repriza imati – po školama.

Specifičnost takozvanog 'kazališta u razredu', prakse koja je već široko rasprostranjena u Europi iako u Hrvatsku tek dolazi, jest da je predstava prilagođena minimalizmu koji nude učionice. Tako Barbara Prpić i Petar Leventić kao bivše zvijezde natjecanja kojima je nastup pred učenicima posljednja šansa za ostanak u igri ne trebaju ništa više od katedre i – publike. Sama priča zapravo je predstavljanje kandidata, ali i njihova svojevrsna ispovijest, u kojoj se iza nasmiješenog lica s ekrana nazire i naličje svijeta televizijskih programa takvog tipa i manipulacije koju industrija zabave upakira u sjajni celofan slave kako bi zaradila.

Ipak, redatelj Rene Medvešek tvrdi da ni komad niti predstava ne idu s apriornim tezama, jer je želja za slavom i nastupom svojstvena svakom čovjeku, a pogotovo glumačkom svijetu. Međutim, tvrdi, treba znati kad je dovoljno. Također je naglasio da natjecanja talenata nisu i ne trebaju biti prava meta kritike, jer i oni su samo posljedica današnjeg stanja svijeta i njegovih vrijednosti. Barbara Prpić i Petar Leventić najavili su da je predstava u formatu jednog školskog sata koja je pritom i poprilično interaktivna jer, kao i u pravom natjecanju, i ovdje jako puno ovisi o samoj publici.

Kao i u slučaju uspješnice 'Ovo bi mogla biti moja ulica', ZKM organizira i razgovore nakon predstava koje će igrati u kući. Voditeljica Dramskog studija Učilišta ZKM-a Grozdana Lajić Horvat objasnila je kako će njih voditi dramski pedagozi, dok će u slučaju igranja po školama nastavnici i profesori dobiti i pakete s materijalima kako bi što bolje i sami inicirali razgovor među učenicima osnovnih i srednjih škola o pitanjima koja otvara ovaj komad.

'Ideš dalje!' jedna je od ukupno osam koprodukcija koje ZKM realizira ili planira realizirati do 2014. s europskim partnerima. Dio je to plana povezivanja ZKM-a s Europom, ali i način da se takvim suradnjama i umrežavanjima olakša financiranje projekata. U ovom konkretnom slučaju, navodi ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč, sredstva je osiguralo i njemačko Ministarstvo kulture. Na inicijativu Deutsches Theatera iz Berlina, u projekt 'Du bist dabei! – E il tuo momento! – Ideš dalje!' uključio se i Teatar Due iz Parme, pa sva tri kazališta postavljaju isti tekst. Čija je inscenacija najbolja, zagrebačka će publika moći vidjeti već u svibnju, kad će u ZKM-u gostovati i talijanska i njemačka produkcija.