PREPOZNATLJIV PROIZVOD

Montažstroj od HGK traži etiketu 'Izvorno hrvatsko'

15.12.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Kazalište vaše i naše mladosti Montažstroj prijavilo se na natječaj Hrvatske gospodarske komore za dobivanje etikete 'Izvorno hrvatsko', a bit će zanimljivo pratiti proceduru koju podrazumijeva takva kandidatura

Kad ih već ne možeš pobijediti, pridruži im se! Stara je to maksima kojoj je izvedbena skupina Montažstroj dodala i mali nastavak: I pritom se dobro zezaj!

Montažstroj je njegov pokretač i ideolog Borut Šeparović prijavio na natječaj Hrvatske gospodarske komore za dobivanje predikata 'Izvorno hrvatsko' koja se dodjeljuje, kako glasi citat iz natječaja, 'izvornim hrvatskim proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu'. Prijava obavljena 1. prosinca 2011. ujedno je i ishodišna točka novog projekta Montažstroja koji također nosi naslov 'Izvorno hrvatsko', kojim skupina radi na svojem legitimiranju i vidljivosti.

S obzirom na status i dugotrajnost u kontekstu hrvatske nezavisne umjetnosti, Montažstroj naravno jest prepoznatljiv domaći proizvod te je i vrijedan brand, ali se ovim projektom postavlja i pitanje koliko je nezavisna kultura zaista prepoznata od domaćih gospodarskih institucija i sustava samog. Ili, kako stoji u izjavi povodom novog projekta:

'Prijavom na gospodarski projekt koji forsira konkurentnost i tržište kao ultimativne vrijednosti namjeravamo ukazati na trenutni status koji u suvremenom društvu uživa kultura te visoku uvjetovanost krajnjeg umjetničkog proizvoda društveno-ekonomskim kontekstom u kojem nastaje.'

Postupak dobivanja oznake 'Izvorno hrvatsko' podrazumijeva da Hrvatska gospodarska komora saziva tehničku komisiju koja na temelju pripremljene opsežne dokumentacije procjenjuje zadovoljava li prijavljeni subjekt zadane kriterije. Kako će to izgledati i hoće li biti dokumentirano i dostupno javnosti, veliko je pitanje. No, baš zato Montažstroj paralelno saziva i vlastitu komisiju, sastavljenu od njegove publike i kazališnih stručnjaka kao i poznavatelja rada skupine, kako bi i na taj način pomogla procesu prijave i olakšala dobivanje statusa 'Izvorno hrvatsko'.

Strukturirana druženja s članovima Montažstrojeve komisije odvijat će se krajem prosinca u Galeriji Nova, kad će biti i dokumentirane. U istom prostoru bit će prezentirani i materijali iz prijave, koji svjedoče o više od dva desetljeća rada skupine u svim njezinim inačicama. O nastavku procesa prijave i konačnom rezultatu javnost će biti pravodobno obaviještena, a više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici.