GOSTOVANJE U LA MAMI

Buljanov 'Macbeth' oduševio njujoršku publiku

12.12.2011 u 15:26

Bionic
Reading

U kultnom newyorškom kazalištu La Mama od 8. do 11. prosinca s velikim uspjehom prikazivana je predstava 'Macbeth after Shakespeare' u režiji Ivice Buljana te produkciji Novog kazališta iz Zagreba i Mini teatra iz Ljubljane.

Od premijere u Zagrebačkom kazalištu mladih početkom 2009. “'Macbeth' prema tekstu Heinera Mullera dobio je brojna priznanja među kojima nagradu za najbolju predstavu Borštnikovog srečanja, a Marko Mandić nagradu za najboljeg glumca. 'Macbeth' je gostovao na Međunarodnom kazališnom festivalu u Havani nakon čega je prema izboru kritičara proglašen predstavom godine na Kubi. Prošle godine izveden je na Kazališnoj Olimpijadi u Seoulu uz predstave Roberta Wilsona i Thomasa Ostermeiera.

Gostovanje u La Mami uslijedilo je na poziv umjetničke direktorice Mie Yoo. La Mama obilježava svoju pedesetu sezonu i u njoj se prikazuju predstave iz cijeloga svijeta s posebnim osvrtom na umjetnike koji su bili u snažnom kontaktu s utemeljiteljicom Ellen Stewart, Ona je od šezdestih godina, u maloj umjetničkoj koloniji na East Villageu, stvorila poseban teatar koji je okupljao iznimne umjetnike poput Juliana Becka, Judith Maline, Patti Smith, Andrea Sherbana.

U njemu su prvi put u Americi prikazane predstave Tadeusza Kantora i Jerzya Grotowskoga, a svoje prve tekstove u tom kazalištu igrao je kasnije slavni Sam Sheppard. Ellen Stewart ne samo da je dovodila umjetnike sa svih kontinenata od kojih su mnogi kod nje nalazili političko i estetsko utočište nego je posvuda u svijetu, osobito u ratnim zonama, poticala umjetničku kreaciju. Njezin teatar ima dvije dvorane, nekoliko studija za probe i galeriju.

Nakon smrti ulica nosi ime Ellen Stewart što je u New Yorku rijetka čast.

Kritičar Rendy Gener nazvao je hrvatsko-slovensku koprodukciju senzacionalnom, a glumca Marka Mandića pravim otkrićem. Backstage naglašava politički kontekst Mullerove reinterpretacije koji je aktualan I danas.četrdeset godina nakon nastanka teksta, te fanatičnu izvođačku energiju mladih glumaca predvođenih Mandićem i Milenom Zupančič kao Lady Macbeth.