APOKALIPTIČNA BUDUĆNOST

Komedija 'Kaćuše' premijerno u Splitu

08.12.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 10. prosinca premijerno će se izvesti komedija 'Kaćuše' Davora Špišića

Druga ovosezonska dramska premijera održat će se pod režijskim vodstvom Marice Grgurinović. U predstavi će nastupiti Ksenija Prohaska, Tajana Jovanović, Jelena Posavec Tušek i Vanda Boban

Špišićeva crna komedija je priča o tri sestre Makarov, Varji, Dunji i Gruši, koje žive u rashodovanom muzeju na obali Dunava, u neodređenoj apokaliptičnoj bliskoj budućnosti, u svijetu zatrpanom smećem. Od tog smeća junakinje predstave su izgradile svoj dom. Sve je na nadrealan način izgubilo svoju funkciju i pegla postaje kuhalo, stolnjak postaje haljina, prošlost postaje identitet, a emocija postaje neprijatelj.

U tom kaosu tri sestre žive na tavanu, mjestu između neba i zemlje, u skladištu sjećanja. 'Svaka na svoj način, bilo bijegom u prostituciju, bilo bijegom u mentalnu retardaciju, bilo bijegom od emocije u ratio, grčevito se bore za ostatke ljudskosti. Nalaze ih prizivanjem prošlosti (prisjećanjem na nekadašnju cjelovitu obitelj), odnosno prizivanjem budućnosti (snovima koji se nikada neće ostvariti). Kad se pojavi četvrta sestra, unatoč novinama koje donosi (mladost, životni elan, dijete kao nastavak obitelji), one je asimiliraju i isišu sav život iz nje', kaže o predstavi redateljica Grgurinović.

Dramatičar i prozaik Davor Špišić rođen je 1961. u Osijeku. Autor je više od 20 drama te sedam proznih djela. 'Kaćuše' je napisao 2002, objavivši tekst u novosadskom kazališnom časopisu Scena, da bi drama doživjela značajne promjene prije praizvedbe 2008. godine u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostime je kreirao Mario Leko, a glazbu skladao Mate Matišić.

Nakon premijere u subotu 10. prosinca na Sceni 55 HNK Split reprizne izvedbe na programu su 12. i 13. prosinca.