Premijera: 'Slučaj &TD'

Jesu li umjetnici opasni ili samo beskorisni bolesnici?

07.12.2011 u 11:29

Bionic
Reading

Veze između umjetnosti i psihičkih poremećaja nisu novost, ta je tema vjerojatno jednako stara kao i umjetnost sama. Za konzumente umjetnik uvijek ostaje negdje drugdje, ali u novoj produkciji zagrebačkog Teatra &TD postaje jasno i gdje – u umjetničkoj instituciji samoj

U predstavi 'Slučaj &TD', svojevrsnoj antiutopiji koja to možda i nije, umjetnički je ansambl zatvoren u kazalištu, a publika je tek posjetitelj i svjedok institucionalne svakodnevice – grupne dinamike, pojedinačnih ispada, frustracije i solidarnosti.

Nova predstava Teatra &TD autorski je rad koreografkinje Natalije Manojlović, prvi u njezinoj dosadašnjoj karijeri, za koji je sama napisala i tekst. Već zapažena kao plesna autorica čiji se koreografski i plesački potencijal preslikao u autorstvo predstava u izrazu bitno kompleksnijih od uobičajene plesne produkcije, uz njezino ime vežu se naslovi od rane 'Oprosti sam' malo', koja jest predstavljala svojevrsni pomak na domaćoj suvremenoplesnoj sceni, do crnog baleta 'Vodoinstalater', kao jedinstvene forme koja u domaćoj izvedbenoj praksi i nema previše uzora, kao ni sljedbenika.

Uz redovit rad na scenskom pokretu za dramske predstave u rasponu od manjih produkcija u kazalištima za djecu do rada s velikim ansamblima, Natalija Manojlović svoj autorski doprinos tuđim projektima sve češće gradi i kao dramaturginja. Rezultat svega toga bio je očekivan, pa je prije godinu i pol potpisala i svoju prvu režiju, slovensko-hrvatsku koprodukciju komada Žanine Mirčevske 'Mjesto gdje nismo bili'. 'Slučaj &TD' tako je logičan korak prema potpunom autorstvu.

S druge strane, riječ je o predstavi nastaloj iz duboke frustracije umijećem nečinjenja umjetnosti, neprofitabilne kakva jest ukoliko zaista želi ostati sebi vjernom. Sarkastičan i gotovo ciničan ton najave govori o umjetnicima kao osobama koje pate od boljke nazvane Artistic Behaviour Disorder (ABD) ili poremećaj artističkog ponašanja (PAP), i koji su stoga zatvoreni u svoje institucije koje financiraju Ministarstvo kulture pripojeno Ministarstvu zdravstva. Zvuči kao satira, što zapravo i jest, ali gorka, smatra autorica:

'Ova predstava jest zezancija, ali nije urnebesna komedija. Prije bih to nazvala ironičnom, možda čak i ciničnim odmakom od teme. A tema je stvaralački poriv, protiv kojeg čovjek ne može ništa. Zato ga i nazivam bolešću!'

Umjetnici zatvoreni u institucije kao opasni i, što je još gore, rastrošni društveni element, u ovom 'Slučaju' su Nataša Dangubić, Ana Karić, Dean Krivačić, Ivana Pavlović i Dario Varga. Riječ je o mješovitoj grupaciji sastavljenoj od stalnih članova ansambla &TD-a, plesačice s kojom je Natalija Manojlović već surađivala na 'Vodoinstalateru' i predstavi Renate Carole Gatice 'Šarengrad' te člana Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani koji ovdje, dosljedno, igra 'čovjeka izvana'. Glazbu ponovno, kao i za 'Vodoinstalatera', potpisuje skladatelj Goran Tudor. 'Slučaj &TD' u polukružnoj dvorani Teatra &TD, nakon premijere 9. prosinca, prve reprize ima 10. i 11. prosinca.