BEZ KLASIKE

'Turbofolk' i 'Žabe' predvode 'Marulićeve dane'

07.04.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Izbornica 'Marulićevih dana' Nenni Delmestre odabrala je deset predstava među 31 prijavljenom, a osam ih je iz Hrvatske te po jedna iz BiH i Mađarske

'U prvi plan izašli su novi dramski tekstovi, a ne klasični', rekla je Delmestre i istaknula predstavu 'Turbofolk', Olivera Frljića koju će izvesti riječki HNK Ivana pl. Zajca, i predstavu 'Žaba', Dubravka Mihanovića u izvedbi 'Kamernog teatra 55' iz Sarajeva.

Za predstavu 'Turbofolk' kazala je da je važna u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada će postati jasnije je li turbofolk istočnjačka, to jest zemljopisna odrednica, ili je 'turbofolk u nama - stanje duhova'. Po njezinim riječima, predstava 'Žaba' jedna je od najboljih poslijeratnih priča na ovim područjima i dolazi iz vizure Sarajeva.

Na Marulićevim danima na programu su i sljedeće predstave: 'Najbolja juha! Najbolja juha!', koju će u režiji Renea Medvešeka izvesti Zagrebačko kazalište mladih, 'Ilijada 2001.', koju će u režiji Filipa Šovagovića izvesti zagrebačko Gradsko dramsko kazalište 'Gavela', 'Skup', koju će u režiji Joška Juvančića izvesti splitski HNK, 'Judith French', koju je režirala Vlatka Vorkapić a izvest će je zagrebački 'Ars Septina' i Teatar TNT na Trešnjevci, 'Riva i druxi', koju će u režiji Laryja Zappe izvesti Istarsko narodno kazalište iz Pule te riječki HNK Ivana pl. Zajca, 'Kauboji', koju će u režiji Saše Anočića izvesti Teatar Exit iz Zagreba; 'Djeca sa CNN-a', Amira Bukvića, a izvest će je Glumačka družina 'Histrion' iz Zagreba, i 'Dundo Maroje', koju će izvesti 'Csokonai Theatre' iz Debrecena (Mađarska).

Ravnatelj Marulićevih dana Milan Štrljić iskoristio je svoje ravnateljsko pravo da izvan konkurencije predloži jednu predstavu, a odlučio se za 'Spli'ski akvarel' Ive Tijardovića, u režiji Krešimira Dolenčića kojim će se 28. travnja zatvoriti Marulićevi dani.
Ovogodišnji Marulićevi dani imat će i popratni program - okrugle stolove, izložbe i javno čitanje dramskih tekstova, a sudionici Festivala posjetit će na Šolti i tradicionalnu manifestaciju posvećenu čakavskome pjesništvu.