TKO SI TI I OTKUD TI PRAVO

Glazba, ples i aktivizam u novoj predstavi Vilima Matule

24.11.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Nova predstava Teatra 2000 pod naslovom 'Tko si ti i otkud ti pravo' bit će premijerno izvedena u klubu kina Grič 25. studenoga s početkom u 20 sati

Riječ je o projektu koji je pokrenuo glumac i aktivist Vilim Matula okupivši oko sebe respektabilnu ekipu koju, među ostalim, čine Irma Omerzo, Stanko Kovačić, Branko Maleš, Boris Greiner i Jasenko Rasol.

Nova dramsko-plesno-glazbena produkcija s dozom aktivizma bavi se demokracijom i stanjem nezavisne kulturne scene. Srž djela najbolje su opisali sami izvođači.

Tako Matula u najavi kazuje: 'Zovem se Vili, ja sam glumac. Pozvao sam Irmu i Stanka na suradnju, oslonio se na Brankovu poeziju, kako biti simblički učinkovit, djelotvoran, kako razvrgnuti vrzino kolo kapitala, partitokracije, medija i mafije, kako otrcanu predstavu predstavničke demokracije zamijeniti novim izvedbama izravne demokracije. Kazalište danas može i mora nanovo osloboditi svoj politički potencijal. Upravo je izrazita političnost otvarala svaku novu epohu kazališta.’

O tome zašto se odlučila na sudjelovanje u novoj produkciji Teatra 2000, bivša plesačica Irma Omerzo kazala je da se željela pokrenuti u svrhu protesta, u svrhu nemirenja s trenutnim stanjem i naglašavanja smislenosti bavljenja plesom kojeg sistem ne prepoznaje kao nešto vrijedno.

Na poticaj Vilima Matule, Stanko Kovačić odlučio je progovoriti o nemoći malog čovjeka koji se našao u žrvnju velikih, proždrljivih i krvožednih moćnika, a učinit će to kroz svoju glazbu.

Osim premijere, na rasporedu su reprizne izvedbe: 27. studenoga te 7. i 8. prosinca u 20 sati i 10. prosinca 21 sat.