EUROPSKI ODJEK

Zagrebačko kazalište mladih gostuje u Litvi

03.04.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gostovat će sutra, 4. travnja, u Vilniusu s predstavom "Veliki Gatsby" u režiji Ivice Buljana, koja će biti izvedena u Litavskom nacionalnom dramskom kazalištu.

Time je Zagrebačko kazalište mladih još jednom potvrdilo svoj status europskoga kazališta jer je jedino hrvatsko kazalište koje je pozvano u Vilnius, priopćeno je danas iz ZKM-a.

Podsjeća se kako je 'Veliki Gatsby', po sudu mnogih, najveći roman američkoga pisca Francisa Scotta Fitzgeralda, a bio je predložak za postdramski ep koji ne slijedi klasičnu liniju kazališne adaptacije.

Riječ je o ansambl-predstavi koja, u režiji Ivice Buljana i s glazbom Arsena Dedića, u širokim potezima predočava ne samo 20 -te godine 20.stoljeća, nego izvlači osnovne motive: bogatstvo, ambiciju, seksualnost, pohlepu i naivnu vjeru u mogućnost novih početaka što obilježava naše doba.

U predstavi glume Filip Nola, Nataša Dorčić, Borko Perić, Petar Ćiritović, Dora Polić, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Sreten Mokrović, Maro Martinović, Suzana Nikolić, Edvin Liverić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Pjer Meničanin, Nadežda Nola i Kristijan Ugrina.

Plesove je uvježbao studio Nicolasa Quesinoita, kostime je dizajnirala Ana Savić-Gecan, a scenografiju potpisuje NUMEN.