KAZALIŠNI FESTIVAL

Nu:Write donosi nam londonske hitove

31.10.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Drugi po redu Nu:Write Theatre Festival održat će se od 15. do 19. studenog 2011. u Zagrebu u prostorima Studentskog centra i Teatra &TD, u organizaciji udruge Festival novog kazališta Zagreb s Kulturom promjene SC-a kao suorganizatorom

Festival će ponovno ugostiti uzbudljive kazališne trupe iz Velike Britanije te premijerno predstaviti rezultate suradnje s londonskim kazalištem Box of Tricks Theatre, kao i ovogodišnju hit predstavu ostvarenu u vlastitoj produkciji, PLAYlista

Jedan od željno iščekivanih festivalskih nastupa onaj je Doctora Browna (pravo ime: Philip Burgers), koji nakon turneje preko Hong Konga, Australije, Dubaija i Edinburgh Fringe Festivala stiže u Hrvatsku s jednosatnom klaunovskom stand-up predstavom Becaves.

Ovaj umjetnik pantomime i tjelesne komedije nadrealnog i apsurdnog, 2010. proglašen je najboljom novom kazališnom nadom u izboru britanskog Sunday Timesa i nominiran za nagradu Malcom Hardee 2010. i 2011. za originalnu komediju.

Bizarno, genijalno, provokativno, bezobrazno, odvratno, suludo, neuračunljivo, groteskno, histerično smiješno... samo su neki od pridjeva kojima kritičari opisuju njegov 'anti-komični' nastup koji gledatelje tjera da zaborave sve što su mislili o vlastitom smislu za humor i odbace svoje dosadašnje stavove o stand-up komediji – a pogotovo seksualnosti.

Doctor Brown

Mlada, no višestruko nagrađivana londonska kazališna skupina 1927 nakon premijerne sezone u Operi u Sydneyju dolazi na Nu:Write s predstavom Animals and Children Took To The Streets. Redateljica i izvođačica Suzanne Andrade, animator Paul Barritt, kostimografkinja i izvođačica Esme Appleton te skladateljica i izvođačica Lilian Henley donose začudnu, uvrnutu, multimedijalnu satiru koja kombinira glazbu uživo, glumu i pripovijedanje s filmovima i animacijom kako bi ispričala enigmatičnu, ali svima jako dobro poznatu, priču o sumnjivim likovima koji nastanjuju distopijsku paranoičnu metropolu. Opisivana kao spoj djela Aleksandera Rodchenka, Tima Burtona, Charlesa Dickensa, Fritza Langa i velikana nijemog filma s početka 20. stoljeća i stripa iz 21., Animals and Children je čarobna i vizualno prelijepa crnohumorna, subverzivna parabola o uspinjanju i spuštanju društvenim ljestvama, sve bogatijim bogatima i sve siromašnijim siromašnima, i revoluciji i njenom gušenju.

Kazalište Tristan Bates trn je u oku West Enda. Ovaj višestruko nagrađivani studio proizveo je kritički hvaljene predstave poput Crush (nagrada Fringe First 2009.), I Found My Horn, Lilly Through The Dark i Midnight Matinees ('Ponoćne matineje') s kojom su prošle godine gostovali na Nu:Write Theatre Festivalu. Ovu sirovu, nepredvidivu noćnu avanturu, koja uključuje gotovo sve forme umjetnosti – od kabareta, plesa, filma, kazališta sjenki, interaktivnih video igri, labirinta, potrage za blagom, skrivenih predstava – sve u izvedbi 11 umjetnika kroz više od tri sata, kazalište Tristan Bates i ove godine donosi u Zagreb i izvodi 19. studenog u svim prostorima Studentskog centra u sklopu paneuropskog događanja Noć kazališta

Nazivani novom generacijom nove drame, Box of Tricks su trupa čiji je cilj razvijanje, poticanje i promicanje novog naraštaja dramskih pisaca. Privlače ih drame koje su neposredne i relevantne: priče koje moraju biti ispričane, glasovi koje treba čuti. Prava ljubav je strpljiva (True Love Waits) predstava je s kojom su gostovali na prošlom izdanju festivala, a ove godine u suradnji s Nu:Writeom postavljaju komad Priče o dva grada (Tales of Two Cities), nadnacionalnu kazališnu avanturu u šest dijelova.

Ova novooformljena anglo-hrvatska trupa predstavit će šest 15-minutnih monologa inspiriranih zemljopisom: tri drame o Londonu na engleskom, i tri o Zagrebu na hrvatskom jeziku. Odajući počast ovim slavnim glavnim gradovima, stvorit će kazalište bez granica kroz dvojezičnu suradnju koja nadilazi kulture i ujedinjuje najbolje od oba svijeta.

U režiji Adama Quaylea i Hanne Tyrell-Pinder tekst Shove Kennetha Emsona izvodit će britanski glumac Ross Armstrong, Struck by Love/Train Evana Placeyja interpretira Natasha James, a onaj naziva David Daniela Kanabera igrat će Joseph Wilkins. Bit će izvedeni i monolozi domaći autora Srđana Sandića Zagreb, Mon Amour, The One Who Waits Olje Lozice i To F*** Because We Want To Vedrane Klepice.

Marko Cindrić i Vladimir Tintor u PLAYlisti

Omnibus od osam kratkih drama inspiranih pjesmama novog vala PLAYlista, u kojem su glazbeni hitovi Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a prvi put dobili i svoje kazališno utjelovljenje, nastao je kao spoj tekstova mladih neafirmiranih pisaca pristiglih putem natječaja koji je Nu:Write objavio krajem prošle godine, kao i onih naručenih od već etabliranih pisaca.

Svima je zadatak bio izabrati svoju omiljenu pjesmu iz perioda novog vala i napisati kratku dramu inspiriranu njome, trajanjem ne dulju od same pjesme. Uprizorenja njihovih drama nastala su intenzivnim radom u svega pet dana u ožujku ove godine, a rasprodana predstava izvedena je četiri večeri uzastopce. U studenom se vraća u Teatar &TD u sklopu festivala Nu:Write. Izvedbe PLAYliste pratit će izložba fotografija beogradske fotografkinje i književnice Zorice Bajin Đukanović koje prikazuju protagoniste novog vala s prostora bivše Jugoslavije.

Kazališna događanja na pozornicama &TD-a pratit će i edukativne dramske radionice koje će držati kazalište 1927 i Philip Burgers - te glazbeni program u Café baru Teatra &TD svake večeri nakon zadnje predstave u danu.