PERFORACIJE

Ne propustite noć punu performansa

21.10.2011 u 09:47

Bionic
Reading

Od 23.30 sati 294. dana u ovoj godini, ili 21. listopada, Noć performansa ovogodišnjih Perforacija traje sve do četiri sata sljedećeg. Kao pravi performans party!

U kratkoj, ali bogatoj povijesti festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije, Noć performansa kao izdvojena programska cjelina relativna je novost. Inaugurirana je prošle godine i koncept je, unatoč ili možda baš zbog nepreglednih i neprolaznih prostora Medike, i dalje ostao zavodljiv, kako organizatorima tako i publici.

A uopće nije kompliciran: u izvedbenim umjetnostima je i performans, ali njega je teško programirati u okvirima koje podnose plesne ili dramske predstave, i zato je takve manje forme, nerijetko solo radove, lakše grupirati na način kako to čini Noć performansa. Praktični razlozi se u tome ne iscrpljuju: performansi nerijetko mogu biti produljenog trajanja, neki od njih privlače više, a neki manje publike, a opet zahtijevaju neki vrstu tehničke i produkcijske pripreme. Osim toga, i vidljivost pojedinih radova ovakvim okrupnjavanjem raste, s obzirom da je programska cjelina onda samostalna i doslovno cjelovečernja, čak i cjelonoćna, programska stavka, ne tek rasuti teret festivala kako su raspršeni performansi lutali po Perforacijama 2009. godine.

'Obećala sam da neću plakati' rad je Olivera Frljića

Za ovogodišnju Noć performansa izabran je novi prostor, onaj Studentskoga centra, u želji da svi autori dobiju dovoljno autonomnosti koja pojedinim radovima i treba, ali i da publika ipak bude na jednom mjestu. Od Galerije SC-a, preko Kluba, dvorana Teatra &TD i SEK-a, svi kvadratni resursi Kulture promjene stajali su na raspolaganju autorima koji su za ovu ekskluzivnu priliku odlučili svoje primarne medije i discipline zamijeniti performansom. Između ostaloga, i to je jedna od postavki Noći performansa – ponuditi mogućnost suvremenim plesačima, likovnim i dramskim umjetnicima, koreografima, redateljima, slikarima i glazbenicima da na trenutak iskorače iz uobičajenih prezentacijskih postupaka i pokušaju, nerijetko sami, realizirati svoje ideje na drukčiji, izravniji ili jednostavno fluidniji način. Pozivu Perforacija ove su se godine odazvali neki od uobičajenih gostiju festivala, ali i neki novi.

Kolektiv ABS

Redatelj Oliver Frljić, koji je u programu Perforacija s predstavom 'Mrzim istinu', za Noć performansa pripremio je solistički rad naslova 'Obećala sam da neću plakati', u kojem će ponovno provjeriti neke od izvedbenih i perceptivnih strategija primijenjenih u ranijim institucionalnim i izvaninstitucionalnim radovima. Ništa manje zabavan, ali i provokativan nije performans redatelja Ivice Buljana i glumca Marka Cindrića 'Tomaž Šalamun is a monster', kojim su ljetos u Ljubljani proslavili obljetnicu života i rada 'generala slovenske avangarde' i jednog od najvažnijih slovenskih pjesnika, čiji rad nije ograničen samo na pjesništvo, niti samo na Sloveniju. Beogradski par Ljiljana Tasić i Dušan Bročić također su u programu perforacija s predstavom 'Hot Lollipop', ali u Noći performansa sudjeluju radom naslovljenim Uskogrlo, u kojem se bave primarno zvukom i njegovim utjecajem na publiku, točnije moći da se zvukom pojedinca i fizički izolira.

East Rodeo

Kako je performans poprilično neodređena forma, pa i izvedbeni intenzitet ili uočljivost može varirati, publika bi na Noći performansa trebala biti trebala biti dosta pažljiva da joj ne bi promaknulo nešto bitno.

Na primjer, politički nekorektan natpis slikarsko-aktivističkog kolektiva ABS 'Ovaj rad su podržali pederi i Srbi', ili mirno stojeća figura riječke umjetnice Milijane Babić, koja pritom izvodi svoj 'One Night Stand'. No 'Refleksije' splitske kiparice Petre Kovačić lako će biti prepoznati, kao i glazbeni performans braće Sinkauz iz benda East Rodeo, koji svaki ovakav nastup, upravo kako bi naglasili razliku između reprodukcijskog koncerta i autorskog, improvizacijskog i produkcijskog rada uživo na pozornici, kad se glazba i stvara, a ne samo ponavlja, nazivaju rednim danom u godini. Od 23.30 sati 294. dana u ovoj godini, ili 21. listopada, Noć performansa ovogodišnjih Perforacija traje sve do četiri sata sljedećeg. Kao pravi performans party!