PREMIJERA U OSIJEKU

Roman 'Unterstadt' na kazališnim daskama

05.09.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Nagrađivani roman 'Unterstadt' osječke spisateljice Ivane Šojat-Kuči dobit će i svoju kazališnu adaptaciju. Dramatizacije se prihvatila Ines Madunić, a predstava će biti postavljena u osječkom HNK

Jedan od najzanimljivijih romana prošle godine svakako je bila ambiciozna obiteljska kronika 'Unterstadt', kojom je Osječanka Ivana Šojat-Kuči izbila u prvi red domaćih spisateljica. Osim dobrih kritika, 'Unterstadt' je dobio i nekoliko književnih nagrada, i to onih nazvanih po velikanima hrvatske književnosti: Fran Galović, Vladimir Nazor i Ksaver Šandor Gjalski. Roman Šojat-Kuči bio je i u finalu regionalne nagrade Meša Selimović, pa zapravo ne iznenađuje što se vodstvo osječkog Hrvatskog narodnog kazališta zainteresiralo za scensku adaptaciju 'Unterstadta'.

Dramatizacijom se bavi Ines Madunić, za redatelja je izabran Zlatko Sviben, a nakon toga slijedi izbor glumačke podjele. Ono što se unaprijed može pretpostaviti jest da će predstava biti obilježena ženskim likovima, s obzirom na to da 'Unterstadt' pripovijeda priču građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena – prabake, bake, majke i kćeri. Šojat-Kuči opisala je njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaje koji nisu imali milosti za žene, bez obzira na politički predznak.

Kroz likove žena u obitelji i sukob generacija autorica prikazuje svijet u kojem se često, zahvaljujući bizarnim igrama sudbine i krivo odabranim kartama, događaju najgore ili najbolje moguće stvari. No osnovna tema koja se provlači kroza sve generacije i sve likove skrivanje je od prošlosti, od događaja, njihovo prešućivanje koje neminovno dovodi do trauma i nerazumijevanja.

'Unterstadt', koji je objavila Fraktura, roman je o obitelji i gradu pisan u maniri najboljih i najvećih modernističkih romana. Kroz povijest jedne obitelji govori o dvadesetom stoljeću u višeetničkom gradu, diktaturama, pogrešnom izboru strana, o sudbini kojoj se teško othrvati. To ponajviše znači da će dramaturginja Ines Madunić kao najveći izazov imati osmišljavanje tijeka vremena na daskama koje život znače.

Premijera predstave 'Unterstadt', po romanu Ivane Šojat-Kuči, očekuje se sljedeće godine, u okviru Osječkog ljeta kulture 2012. godine.