FAK U BRODU

Kazališni amateri zavladali Slavonijom

30.08.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Gradsko kazalište mladih iz Viteza u Bosni i Hercegovini sa živom i duhovitom adaptacijom djela 'Don Quijote' otvorilo je u Slavonskome Brodu 4. Festival amaterskih kazališta - popularni FAK u sklopu kojeg će se ove godine prvi puta održati i 29. Smotra dramskih amatera Slavonije i Baranje.

Gosti iz Viteza prošlogodišnji su pobjednici festivala dok se ove godine za nagrade natječu četiri predstave slavonskih amaterskih kazališta iz Pačetina, Belog Manastira, Retkovaca te Županje. Domaćini i organizatori FAK-a članovi Satiričkog kazališta mladih iz Broda Festivala pripremaju ponoćnu premijeru iznenađenja, a u subotu na zatvaranju nakon dodjele nagrada predstavit će se Amatersko kazalište iz Samobora.

Predsjednik ocjenjivačkog suda kazališni pedagog i redatelj Robert Raponja kaže kako će u sljedećih šest dana publika moći uživati u vrijednim ostvarenjima slavonskih kazališnih amatera. Kao posebnu vrijednost brodskog Festivala ističe iznimnu posjećenost svih predstava. 'To je fenomenološki zanimljivo: kako su Slavonski Brod i jedno malo amatersko kazalište uspjeli postići da se amaterizam tako vrednuje i postane važan kulturni događaj', kaže Raponja.

Četvrto izdanje Festivala amaterskih kazališta otvorila je zamjenica gradonačelnika Broda Ilijana Vrbat Pejić najavljujući i dalje potporu tom projektu jer uspješno promovira Grad na kulturnoj karti Hrvatske pa i regije.

Kao i prijašnjih godina sve predstave odigravat će se na otvorenoj pozornici ispred Kazališne dvorane 'Ivana Brlić Mažuranić', a već je sinoćnji program otvorenja i nastup gostiju iz Viteza privukao tristotinjak posjetitelja.