Kazalište RUSKA DRAMSKA AKADEMIJA

Sedmodnevni radni tjedan za studente glume

Kazališni institut Jevgenija Vahtangova, jedna od najprestižnijih ruskih dramskih akademija, uskoro slavi stogodišnjicu osnutka. Marja Osovskaja, pročelnica Odsjeka za glumu, za tportal.hr govori o povijesti Akademije i posebnostima njihova pristupa glumačkoj izobrazbi

Ime Jevgenija Vahtangova u javnosti možda nije toliko zvučno kao ime njegovog učitelja Konstantina Stanislavskog, ali u Rusiji je njegova umjetnička ostavština iznimno cijenjena, a na temelju njegovog rada osnovana je kazališna akademija koja je tijekom gotovo jednog stoljeća djelovanja preuzela vodeće mjesto u izobrazbi ruskih glumaca.

Promo fotografije
Marja Osovskaja
Marja Osovskaja
već dugi niz godina predaje scenski govor na Vahtangovom institutu i kroz njezine su ruke prošli mnogi prvaci ruskog glumišta. Autorica je brojnih članaka o glumcu i glasu te je veoma cijenjena kao pedagog diljem Rusije. Poznata je po svom strogom zalaganju za gotovo sedmodnevni radni tjedan za studente te metodi paralelnog treninga pokreta i glasa kroz veoma zahtjevnu kombinaciju satova akrobatike i scenskog govora.

Kao pročelnica Odsjeka za glumu, nastavljačica je tradicije koja je, kako kaže, započela neslavno propalom amaterskom izvedbom, nakon koje su izvođači Vahtangovu uputili poziv u pomoć. On ih je odlučio profesionalizirati svojom posebnom verzijom rada glumca na sebi. Stoga se rođendan Instituta koji je prije dvadesetak godina dobio status nacionalne akademije slavi se na dan njegovog prvog sata glume – 23. listopada 1914.

'U Rusiji djeluje pet dramskih akademija. Jedna je u Sankt Peterburgu, a četiri su u Moskvi, među kojima je i naš institut. Moje je duboko uvjerenje da smo na vodećem mjestu', ponosno kaže Osovskaja.

Dodaje da se poseban naglasak stavlja na tjelesnu spremu i akrobatiku. Profesor scenskog pokreta, Andrej Drozin, autor je metode koja kombinira biomehaniku i učenje Stanislavskog i nju koriste sve ruske dramske škole.

Na pitanje koliko se pristupnika prijavljuje svake godine, odgovara da njihovom veoma zahtjevnom prijamnom ispitu pristupa više od pet tisuća kandidata iz Rusije i bivših sovjetskih republika. U konačni odabir ulazi njih tridesetak.

Što vašu akademiju čini posebnom u Rusiji?
Sve su naše kazališne škole nastale oko i za potrebe točno određenih kazališta. Naš je Institut nastao na temelju rada jednog učitelja. A ubrzo je naš ugled potaknuo gradnju kazališne zgrade koja nosi ime našeg utemeljitelja. Razlikujemo se i po tome što na našem Institutu mogu predavati samo naši bivši studenti. Na taj način prenosimo našu tradiciju – naš tajni recept. Duboko vjerujemo i da redatelji moraju proći glumački trening, a mnogo naših diplomanata režira predstave diljem Rusije.

Hrvatski je obrazovni sustav prošao mnoge promjene nakon socijalizma. Kakva su ruska iskustva?

Bilo je bitno preživjeti promjene i očuvati sustav vrijednosti i tradiciju koja je uspjela održati autonomiju i tijekom socijalizma. Osim toga, besplatno visoko školstvo je naša velika tekovina i u tome nismo htjeli kompromis.

Može li se u Rusiji živjeti od glume?
Nemojmo se zavaravati – i mi smo žrtve uvoza jeftinih kapitalističkih proizvoda – sapunica i američkog sitcom formata. I u poplavi žutila treba naći svoje mjesto. U Rusiji su kazališni glumci veoma cijenjeni. Ruska kazališta svake jeseni održavaju audicije za nove članove. Veliki postotak naših studenata uspijeva dobiti posao u moskovskim kazalištima. U provinciji je drukčija priča – glumci ondje teže preživljavaju.

Promo fotografije
Prizor s ispita 1949.
Održavate li međunarodnu suradnju s akademijama iz inozemstva i kakva su vam iskustva?
Otvoreni smo prema stranim studentima – omogućen im je simultani prijevod na engleski. Sustavom razmjene ovdje studiraju američki i korejski studenti, a održavamo i posebnu suradnju s Drama Centreom iz Londona. Ponosni smo i što smo očuvali jedan malu tradicionalnu osobitost ruske pedagogije – studenti iz poštovanja ustaju kada u sobu uđe profesor. Strani se studenti brzo tome prilagode.

Kakva je budućnost vaše Akademije?
Na Venecijanskom bijenalu 2006. nagrađeni smo posebnim Zlatnim lavom kao škola budućnosti. Tajna naše dugovječnosti je u tome što smo uvijek otvoreni eksperimentiranju – nikada se ne zatvaramo u kalup. Stanislavski nikada nije govorio o gotovom i zatvorenom sistemu – njegova je želja bila da se njegov sustav neprekidno razvija. Vahtangov je nastavljač njegove tradicije i on je produbio taj sustav. Naši studenti moraju biti svjesni tradicije, ali istodobno moraju djelovati u sadašnjosti, biti odraz svog vremena i stvarati novo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još