LEKSIKON YU MITOLOGIJE

Kod Frljića Dino Dvornik postaje Batin sin!

17.08.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Režiser Oliver Frljić u Puli priprema kazališnu predstavu prema Leksikonu Yu mitologije, a premijera predstave, koja nastaje u koprodukciji šest zemalja bivše Jugoslavije, održat će se na ljubljanskom festivalu EX PONTO 16. rujna

Stvaranje Leksikona Yu mitologije započelo je 1989. na inicijativu književnice Dubravke Ugrešić i urednika u tadašnjem Startu, Dejana Kršića i Ivana Moleka. Krenulo se od premise da ne postoje artikulirani pojmovi jugoslavenske popularne kulture koji bi pomogli definiranju identiteta.

Problem je, pisali su, bio 'širi od puke manjkavosti domaće popularne kulture', i tvrdili da bi pitanje jugoslavenskih identiteta trebali istražiti 'ne samo zbog svijeta već prvenstveno zbog nas samih', dodajući da 'današnja politička situacija to jasno pokazuje'. Projekt stvaranja tog leksikona zastao je raspadom Jugoslavije, da bi opet bio pokrenut na internetu sredinom devedesetih, a 2004. izdana je istoimena knjiga koja je potom doživjela nekoliko izdanja.

Jedno od njih srpski je predsjednik Boris Tadić svečano uručio hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću kad je boravio u prvom službenom posjetu Beogradu. Na temelju knjige već je rađena jedna kazališna predstava u Srbiji, a Oliver Frljić uskoro će ponuditi svoje viđenje jugoslavenskih mitova.

Prema pisanju VL Medije, Frljićeva predstava alternativna je mitologija Jugoslavije, a ideja je da se povijesne mitove propituje kroz život pop-zvijezda. Tako je Dino Dvornik sin Bate Živojinovića, glumca koji je s Dininim ocem Borisom bio u svađi nakon raspada Jugoslavije, a Milena Dravić i Sonja Savić su ljubavnice koje su se upoznale na snimanju filma 'Una', dok Milenin brak s Draganom Nikolićem služi samo kao paravan. Tajnu ljubavnu vezu imaju i Emir Kusturica i Lepa Brena.

'Smatrali smo da je način na koji je koncipiran Leksikon YU mitologije vrlo problematičan. Prepun je sentimenta, ali ne propituje šire političko polje. U trenutku kada su zapisani, mitovi o tim ličnostima bili su jednako nerealni kao i tračevi o njima. Zato smo odlučili temeljiti predstavu na alternativnim biografijama osoba koje se veličaju u Leksikonu te na taj način stvoriti paralelnu povijest, koja će nagristi stereotipe o Jugoslaviji i načinu na koji je se sjećamo', objašnjava Frljić za VL Mediju. U predstavi, između ostalih, glume kosovski glumac Bajrush Mjaku u ulozi Bekima Fehmiua i makedonska glumica Joana Popovska.