SPLITSKO LJETO

Premijera tragedije 'Hekuba' u Saloni

04.08.2011 u 21:23

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 8. kolovoza, na antičkom groblju Manastirine u Saloni festivalski dramski ansambl premijerno će izvesti Euripidovu 'Hekubu'

O tome je danas javnost detaljnije informirana na medijskoj konferenciji u splitskom kazalištu. Rimsko groblje izvan zidina antičke metropole Salone će biti intrigantna lokacija na kojoj će se uprizoriti 'Hekuba', jedna od dramatičnijih grčkih tragedija.

Rat, opsada, mrtvi, pobjeda, poraz, ropstvo, klanje, izdaja, gubitak, osveta, nasilje, to je 'Hekuba', niz užasa, krug smrti i krvavi vrtuljak. To je kratak opis klasične grčke tragedije koju će režirati suvremeni rumunjski režiser Felix Alexa po poznatom i hvaljenom prijevodu Bratoljuba Klaića. Izniman tim glumaca predvodi nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak. Uz nju nastupa cijeli niz iskusnih, ali i vrlo mladih glumaca.

Premijeru je predstavila ravnateljica Drame Splitskog ljeta Senka Bulić koja je naglasila da joj je bila namjera napraviti projekt u kojem će mladi glumci učiti uz iskusne kolege. Režiser Felix Alexa smatra da se 'Hekuba' vrlo dobro iščitava i kao suvremeni dramski komad i direktno progovara o nasilnosti svijeta u kojem živimo. On se ne bavi pobjednicima i poraženima jer su svi i žrtve i krvnici. Dramska prvakinja Zoja Odak koja igra ulogu Hekube je izrazila posebno zadovoljstvo ekipom s kojom surađuje na projektu. U jednoj od glavnih uloga nastupa i srpski filmski glumac Sergej Trifunović. Njemu je najveći izazov nastup na otvorenom, na prostoru antičkog groblja Manastirine u Saloni. Uz njega nastupaju i Ana Vilenica, Matija Kačan, Nikola Ivošević te gost iz Berlina Dejan Bućin.

Zanimljivo će biti vidjeti uprizorenje antičke tragedije na lokaciji koja već u sebi nosi dugu, slojevitu i nasilnu povijest, na groblju na kojem je bio pokopan i kršćanski mučenik Dujam. Glazbu u predstavi potpisuje Zidar Betonsky, splitski kultni industrial band iz devedesetih koji je eksperimentirao i s elektronskom glazbom i njihova pojava u ovoj predstavi predstavlja dodatno iznenađenje. Po svemu sudeći, predstava u ponedjeljak će biti možda najsnažnija i najupečatljivija premijera na 57. Splitskom ljetu.