RIJEČKI HNK

Bivši letovac optužio državu za nepravdu u kulturi

26.07.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Iako je za sanaciju pročelja zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, prema procjenama stručnjaka, potrebno oko 24 milijuna kuna, država će za njega izdvojiti tek oko 300 tisuća kuna, a riječki pročelnik Ivan Šarar, nekadašnji član grupe Let 3, stvar smatra pitanjem nacionalne kulturne politike

Nakon što je rebalansom proračuna iznos od milijun i 300 tisuća kuna potreban za sanaciju pročelja riječkog HNK smanjen na samo 300 tisuća kuna, riječki pročelnik za kulturu i nekadašnji član grupe Let 3, Ivan Šarar, stvar je nazvao pitanjem nacionalne politike.
Na njegov tekst reagirao je Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture RH, a reagiranje utemeljio na tumačenju postojećeg Zakona o kazalištu prema kojemu je održavanje HNK posao osnivača, tj. Grada Rijeke.Šarar to smatra točnim, ali nepravednim, budući da su u Zagrebu suosnivači Republika Hrvatska s udjelom od 51 posto i Grad Zagreb s udjelom 49 posto, dok su u Osijeku, Splitu i Rijeci osnivači samo matični gradovi. Dodao je da su i do ne tako davno, za vrijeme Šestanova obnašanja dužnosti intendanta riječkog HNK, imali prilično slične stavove.

Šarar se u svome blogu nadalje pita kako je moguće da država sustav nacionalnih kazališnih kuća financira tako da narodna kazališta naše najveće gradove financijski opterećuju na posve neuravnotežen način: Zagreb 'svoj' HNK financira sa samo devet posto od ukupnog gradskog proračuna za kulturu, Split i Rijeka 'svoja' Hrvatska narodna kazališta uobičajeno sa cca 50 posto od proračuna kulture, a Osijek sa šokantnih 72 posto.

Šarar se zapitao i hoće li akteri budućih parlamentarnih izbora dotaknuti ovu vruću temu te istakao nadu da će državna kulturna politika preispitati zakone, te malo poštenije razdijeliti tih 60-ak milijuna kuna koje odlaze u nacionalne kuće (npr. 30 milijuna Zagrebu, a preostalih 30 dijele Osijek, Split i Rijeka).