Kazalište ZLATNI LAV

Grand prix predstavi 'Jaz vas ljubim'

Predstava Slovenskoga ljudskog gledališča iz Celja 'Jaz vas ljubim' dobitnik je ovogodišnjeg Grand prixa 12. izdanja međunarodnoga festivala komornoga teatra Zlatni lav

U obrazloženju odluke žirija navodi se kako predstava pomno razvija motive Čehovljeve komike i tragike, melankolije i lakoće , nježnosti i okrutnosti. Ujedno, glumački ansambl svojom zaigranošću i jednostavnošću prelazi kazališnu rampu i uspostavlja prisan duhovni i fizički kontakt sa svojim gledalištem, istaknuto je.

Predstava 'Jaz vas ljubim' je ujedno dobitnica nagrade publike, a redatelj predstave Nikola Zavišić osvojio je 'Zlatnog lava' za režiju.

Prema odluci žirija redatelj Zavišić je 'ingenioznim spajanjem dviju jednočinki Antona Pavloviča Čehova te dviju dramatiziranih priča (šala i žalost) oslobodio prostor za domišljata režijska rješenja koja odaju duboko poznavanje Čehovljeve poetike te istodobno plijene jednostavnošću i funkcionalnošću te sposobnošću da se suvremeni gledatelj nagovori na radost scenske igre i osjeti snagu žalosne komike na način Čehova.

Nagradu 'Zlatni lav' dobili su i Hana Hegedušić te Robert Plemić koji u predstavi 'Ljepotica iz Leenanea' Hrvatskoga narodnog kazališta iz Varaždina svojom jednostavnom i toplom suigrom doslovce osvajaju gledalište, istaknuto je.

'Hana i Robert pokazuju na sceni nešto od one ljudske i glumačke poniznosti koja postaje ljepota. Time zajedno osvajaju', kaže se u obrazloženju odluke.

Nagradu 'Zlatni lav' dobio je i Vladimir Jokanović, doajen bosansko-hercegovačkog glumišta za dojmljivo glumačko ostvarenje uloge Solomona Singera u predstavi prema tekstu Danila Kiša 'Drveni sanduk Tomasa Vulfa'.

Prema odluci žirija Jokanović je glumac klasičnoga pristupa koji bogatim scenskim iskustvom i intuicijom vječno mladog glumca traga za dramaturškom jezgrom teksta iz koje razvija ulogu.

O najboljim predstavama na ovogodišnjem festivalu koji su dobili statuu Zlatnog lava, rad kipara Ivice Propadala, odlučivao je žiri u kojem su bili Mani Gotovac, Sibila Petlevski i Miran Hajoš. Po tradiciji dodijeljena je i nagrada za najbolju predstavu po izboru posjetitelja.

Inače, u proteklih deset dana u sklopu festivala prikazano je 15 predstava, a zajednička je tema selektiranih predstava bila 'potraga za srećom' s obzirom na to da 'u svakoj priči svaki junak traži svoje pravo na sreću i ljubav, svaki na drukčiji način'.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još