KAZALIŠNO LJETO

Exit mami sa 10 predstava pod vedrim nebom

28.06.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Fama o mrtvoj zagrebačkoj ljetnoj kulturnoj sezoni polako, ali sigurno gubi kredibilitet i argumente. Toj tvrdnji u prilog idu druge po redu Ljetne noći teatra Exit čiji je program potvrđen na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt

Exitova hit predstava 'Balon'

Činjenica jest da Zagreb još uvijek nema pomno osmišljenu ljetnu kulturnu strategiju, ali nema ni onu za ostatak godine, pa nikome ništa. S druge strane, i bolje je da se, nakon uspjeha objedinjavajućeg i parazitirajućeg megafestivala Jesen u Zagrebu, Ljeto u Zagrebu kao svojevrsni spin-off tog grandioznog projekta više ni ne spominje. I bolje je da pojedinačne inicijative i ostanu pojedinačne, samostalne koliko im to okolnosti dopuštaju. Takve su i Ljetne noći Teatra Exit, prošle godine inaugurirana revija predstava crveno-crnog kazališta iz Ilice 208 pod otvorenim nebom u atriju Muzeja za umjetnost i obrt.

Nastanak inicijative poprilično je jednostavan. Matko Raguž, osnivač i umjetnički ravnatelj Teatra Exit, i sam zna da ljetni mjeseci baš i nisu vrijeme kad publika čeka u redu pred blagajnom kazališta, pogotovo kad je riječ o predstavama u zatvorenom prostoru. Na ruku mu je išla i činjenica da se iz atrija Muzeja za umjetnost i obrt maknula i Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo, i to zbog konačnog povratka u sada renovirani matični prostor u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na Gornjem gradu. Tako je atriju MUO-a ostao prazan, a već brendiran kao mjesto dovoljno blizu gradske vreve i dovoljno zaštićeno od nje, spremno za čak i ne tako komorne nastupe. Zbrojivši tih nekoliko komponenti, stvorene su Ljetne noći Teatra Exit u suradnji s MUO.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, nada se da će suradnja ustanove koju on vodi i Teatra Exit postati tradicionalna: 'Ne smatramo muzej samo spremištem starih stvari u koje se dolazi samo sporadično, nego dinamičnom otvorenom kućom koja je u trajnoj komunikaciji sa svojim neposrednim okolišem, dakle gradom samim.' A njega u kazališnom smislu, smatra Gašparović, najbolje prezentira upravo Teatar Exit.

Predstava 'Kontrabas'

Ljetne noći Teatra Exit svojevrsni je festival koji je u svojem prvom, prošlogodišnjem izdanju ambiciozno donio i dvije premijere. Obje, i 'Kontrabas' i 'Preko Trnja do zvijezde' na programu Ljetnih noći su i ove godine, ali novih premijera neće biti. Razlog objašnjava Matko Raguž: 'Pokazalo se da dvije premijere za pojedinu predstavu, najprije ljetna, a onda i ona u Exitu, nemaju isti marketinški učinak. Iako sam imao jednu vrlo specifičnu ideju za naslov koji bi odgovarao ovom prostoru, ali ne bi funkcionirao u Exitu, odlučio sam da ove godine nećemo imati premijere na Ljetnim noćima Teatra Exit.' Ipak, to ne znači da program nije atraktivan jer od 29. lipnja do 29. srpnja zagrebačka publika i svi koji se u Zagrebu nađu u to vrijeme, moći će pod otvorenim nebom vidjeti deset naslova, od kojih je njih sedam Exitova produkcija dok su gostovanja tri, od čega čak dva inozemna.

Među njima su već stari poznanici domaće publike, trupa Madhouse Theatre Company iz Budimpešte koja igra na engleskom jeziku, a ovoga puta u Zagreb dolazi s predstavom naslova 'One set to love'. Oni su na rasporedu 13. srpnja, dok 21. i 22. dolazi 'Odyssey' londonskog Theatre Ad Infinitum, monodrama koju je prema motivima iz 'Odiseje' režirao Nir Paldi a izvodi je Geoge Mann. Predstava je ovjenčana nagradom Fringe First na čuvenom istoimenom edinburškom festivalu i nagradom publike na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci. Treće gostovanje je domaće, riječ je o hvaljenoj produkciji Kazališta Trešnja 'Vis Životinje'. Predstavila ju je redateljica Ksenija Zec objasnivši kako je sasvim normalno da produkcija koja nije Exitova igra na njegovom festivalu, s obzirom da je cijela ekipa ove predstave stasala u Ilici 208 te i dalje, više ili manje redovito, tamo radi. Među životinjama su, treba li ih posebno predstavljati, Rakan Rushaidat, Jerko Marčić, Damir Klemenić, Maja Posavec i Tvrtko Jurić, koji će u Atriju MUO igrati 16. srpnja. U međuvremenu, publika će moći birati između poznatih EXIT-ovih naslova: 'Kako misliš mene nema?', 'SHAKEspeare na EXit', 'Balon', 'To samo Bog zna' i CABAres, CABArei' Zijaha Sokolovića