SVEČANOST U KEREMPUHU

'Revizor' najbolja predstava Dana satire

20.06.2011 u 08:32

Bionic
Reading

Najbolja predstava na završenim 35. danima satire je 'Revizor', nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Vilim Matula a najbolja glumica je Hana Selimović

Posebno priznanje dobio je poshumno Fadil Hadžić za sveukupni doprinos satiri, kazalištu  'Kerempuh' i 'Danima satire'. Ovogodišnja manifestacija koja okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske i inozemne kazališne produkcije bila je posvećena Fadilu Hadžiću (1922. - 2011.). Tijekom Dana satire 16 domaćih i inozemnih kazališta izvelo je 13 predstava različitoga humornog karaktera.

Predstava 'Revizor' N.V. Gogolja u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla 61. dubrovačkih ljetnih igara u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih dobitnik je velike nagrade 'Večernjeg lista' za najbolju predstavu u cjelini, odnosno, 'Zlatnoga smijeha' na Danima satire kazališta Kerempuh.

Glavnu nagrada za mušku ulogu 'Zlatni smijeh - Mladen Crnobrnja Gumbek' dobio je Vilim Matula za dvije uloge - Antona Antonoviča Skvoznika - Dmuhanovskog u predstavi 'Revizor' i ulogu Kuke u predstavi 'Amateri'.

Glavnu nagradu za žensku ulogu 'Zlatni smijeh' dobila je Hana Selimović za ulogu Majke, Sene Zolj, u predstavi Abdulaha Sidrana 'Otac na službenom putu' u režiji Olivera Frljića i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Nagradu 'Zlatni smijeh' za najbolju režiju dobio je Jernej Lorenci za režiju predstave 'Revizora', a nagradu za najbolji tekst dobio je Borivoj Radaković za 'Amatere' u režiji Petra Večeka i izvedbi Kazališta KNAP iz Zagreba.

Nagradu za najbolju kabaretsku predstavu dobila je predstava 'Spektakluk' Renéa Bitorajca, Tarika Filipovića i Zorana Lazića u režiji Renéa Bitorajca i Tarika Filipovića i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nagradu 'Ivo Serdar' za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dobio je Borko Perić za ulogu Gorana Kapulice u predstavi Ante Tomića 'Čudo u Poskokovoj Dragi' u režiji Krešimira Dolenčića i Kerempuha.

Nagradu mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobio je Jan Kerekeš za ulogu Ivana Aleksandroviča Hlestakova u predstavi Revizor.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su Ozren Grabarić za ulogu Tartuffea u istoimenoj predstavi kazališta Gavella iz Zagreba, Goran Grgić za ulogu Grge u predstavi 'Amateri' te Sreten Mokrović za ulogu Amosa Fjodoroviča Ljapkina - Tjapkina u 'Revizoru'. Nagrađena je i Tanja Smoje za ulogu Plesačice na žici u predstavi 'Cirkus destetika' u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka te Ranko Zidarić za ulogu Krapa u predstavi 'Amateri'.

Posebno priznanje dobila je i predstava 'Ko sem bil mrtev' u režiji Dijega de Breae i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana za uspješno prenošenje nijemog filma na kazališnu scenu.