NOVAC SVIMA, NE I NJIMA

Teatar.hr i dalje u nemilosti Ministarstva kulture

13.03.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Portal Teatar.hr i ove godine od Ministarstva kulture RH nije dobio ni kune. Ministar kulture Božo Biškupić često voli istaknuti da je izborio veliki kulturni proračun, no izgleda nedovoljan da bi se poduprlo rad najinformativnijeg kazališnog portala u državi

U svom blogu naslovljenom Reality Check urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović navodi da je njihov privatni izdavački projekt u prve tri godine postojanja financiran isključivo sredstvima osnivača, a potom je na tri prošla Natječaja za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba godišnje dobio dotacije od po 50.000 kuna.

Od Ministarstva kulture, pak, nikako da dobiju i lipe iz proračuna.

'S Ministarstvom kulture prošli smo još gore. Prvo smo se javili na natječaj za kazalište, pa su nam rekli da zapravo spadamo u informatizaciju (naravno ni jedan ni drugi put nismo dobili nikakva sredstva), a ove godine aplicirali smo kod Vijeća za nove medije i opet dobili ništa, s neslužbenim objašnjenjem kako zbog prirode našeg sadržaja spadamo u djelokrug Vijeća za kazalište. Istovremeno, na tom su natječaju sredstava dobili neki kazališni projekti, ali portali npr. Ri Rock (15.000 kuna) ili primjerice Kulturpunkt (40.000 kuna) koji svakodnevno prenosi naše vijesti', piše Krstulović.

Teatar.hr jedno vrijeme tokom 2007. bio je ugašen zbog nedostatka novca, a nakon ponovnog pokretanja ponudio je nove sadržaje i time p(o)stao najinformativniji hrvatski kazališni portal.

Nedobivanje novca iz državnog proračuna mogli bismo i podržati kada bi se radilo o portalu koji nema svrhu i čitateljsku publiku, kada Ministarstvo kulture sličnim projektima ne bi davalo potporu i, na koncu, kad bi u Hrvatskoj uvriježeno financiranje kulture bilo manje državna, a više briga samih proizvođača kulture.

Ovako, zaista neobično zvuči da Teatar.hr ne ulazi u domenu nijednog od brojnih vijeća Ministarstva kulture. Možda je problem u tome da se jednostavno svojim konceptom ne podudara s afinitetima državnog viđenja informiranja o danu i satu izvođenja kazališne predstave, o čemu najdetaljnije i najkorisnije pišu. Ne pomaže im ni što su poprilično otupjeli kritičarsku oštricu kojom su rezali po hrvatskom teatru.

Zaista bilo bi dobro da Ministarstvo, kad nekom odbije sufinanciranje, a pritom milijunima kuna sufinancira aveti državotvorne prošlosti poput Hrvatskog slova, o čemu je pisao Jutarnji list, dobrohotno sugerira ljudima iz Teatra.hr kome točno trebaju podnijeti molbu u 2009. ili da im jednostavno kaže zašto ne valjaju.