RESTAURACIJA OD MILIJARDU i POL DOLARA

Boljšoj teatar radi obnove zatvoren do 2013.

11.03.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Slavni ruski Boljšoj teatar mogao bi ostati zatvoren sve do 2013. jer bi se opsežni radovi na njegovoj obnovi, koji već ionako kasne, mogli dodatno produljiti, rekao je voditelj projekta Nikita Šangin

'Mislim da obnova Boljšoja neće biti završena 2011. godine', rekao je Šangin, što je u suprotnosti s postojećim službenim rokom za završetak obnove.

'S obzirom na to da je prva faza jačanja temelja zgrade završena tek 2007, obnova će biti završena 2013. godine', rekao je Šangin, prenosi agencija Interfax.

Temeljita obnova Boljšoj teatra, koji je bio u ruiniranom stanju, počela je 2005. i trebala je stajati 700 milijuna dolara. Završetak obnove bio je predviđen za 2008. pa je prvo pomaknut za godinu dana, pa nakon toga i za još dvije. Sada se procjenjuje da će troškovi ukupno iznositi oko milijardu i pol dolara.

Tijekom izvođenja radova, osim oštećenja fasade i potpornih stupova, građevinski inženjeri su shvatili da je tri četvrtine zgrade, uključujući i temelje, potpuno nestabilno, što je dodatno zakompliciralo restauraciju.

Cijelo vrijeme obnove teatar je zatvoren.