Mariborska Drama u ZKM-u

Na repertoaru ponovno – Slovenci!

13.05.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Trodnevno gostovanje mariborske Drame u Zagrebačkom kazalištu mladih je 'početak divnog prijateljstva', s obzirom da ZKM krajem svibnja uzvraća gostovanje s tri svoje reprezentativne produkcije: 'Zagrebačkim pentagramom', 'Buđenjem proljeća' i 'Garažom'

Već je pomalo dosadno najavljivati ciklus 'Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih', ali tako se čini samo okorjelim kazališnim novinarima. Svi ostali, željni informacija iz bližeg ili daljeg svijeta, žale što takvih inicijativa nema i u drugim kazalištima. Jer nije nemoguće očekivati da, naprimjer, HNK stalno razmjenjuje predstave s barem domaćim imenjacima, a onda i inozemnim parnjacima, ili da Satiričko kazalište Kerempuh regularno dovodi produkcije kazališta sličnih profila barem iz regije, i tako dalje...

Kako to ipak nije slučaj, a većina se gostovanja na domaćim pozornicama veže uz festivale, od Dana satire, preko Gavellinih večeri do Festivala svjetskog kazališta, ZKM-ov ciklus je hvalevrijedan pokušaj da se i tijekom neuzbudljive i nefestivalske glavnine sezone nadoknadi eventualna, a po posjećenosti potvrđeno postojeća, glad domaće publike za konstantnim, iako vremenski, produkcijski i selekcijski limitiranim uvidom u produkciju izvan nacionalnih granica. Ni mjesec dana nakon Drame ljubljanskog Slovenskog narodnog gledališča u Zagreb dolazi Drama drugog najstarijeg slovenskog kazališta, onog u Mariboru.

Bliže

SNG Maribor, institucija po strukturi slična domaćim HNK-ovima, koja pod jednim krovom objedinjuje Operu, Balet i Dramu, u ovom posljednjem segmentu posljednjih godina bilježi uzlet čije će birane vrhunce zagrebačkoj publici pokazati od 17. do 19. svibnja. S obzirom da će Maribor sljedeće godine nositi i titulu europske prijestolnice kulture, što znači da će poseban naglasak biti na produkciji njegove, ali i cijele slovenske umjetničke produkcije, Zagreb ovim putem ima posebnu priliku prije ostatka Europe vidjeti kakav se teatar proizvodi u kazalištu koje je svojedobno Tomaž Pandur svjetski proslavio, ali i ostavio u nezavidnom stanju.

Direktor mariborskog SNG-a Danilo Rošker opisao je izbor tri produkcije koje će gostovati u Zagrebu kao najbolji presjek njihovog repertoara, koji istodobno s njegovanjem klasike prati suvremenost. Trodnevni minifestival 17. svibnja otvorit će uvijek aktualni Moliereov 'Don Juan', predstava koja je svoju premijeru imala prije samo mjesec dana. U režiji Borisa Cavazze, kojeg hrvatska publika poznaje gotovo isključivo kao glumačku legendu, iako je riječ i o redatelju s dvadesetak režija, naslovnu ulogu igra Tadej Toš, jedan od najboljih iz mariborskog ansambla.

Dan kasnije u ZKM-ovoj dvorani Istra s početkom ponovno u 20 sati dolazi 'Pir malograđana' Bertolta Brechta u režiji Meteje Koležnik, koju domaćoj publici više i ne treba predstavljati. Nemilosrdno sprdanje sa ženidbenim ritualom i malograđanski moralom koji svijet shvaća kao uređen sustav pravila kojih se treba držati, čak i kad evidentno, i scenski, dakle konkretno, popuštaju, Koležnikova je postavila kao modernistički komad o društvenom rasapu. Gostovanje mariborske Drame završit će 19. svibnja 'Closer' ili 'Bliže', predstava koju je publika Međunarodnog festivala Zlatni lav u Umagu prošle godine proglasila najboljom. Svojedobno s uspjehom prenesen i na film, komad britanskog autora Patricka Marbera o muško-ženskim odnosima i odnosima općenito unutar bračno-izvanbračnog četverokuta koji to i ne mora biti, postavio je bosanskohercegovački redatelj Dino Mustafić.