HNK SPLIT

Dodjelom nagrada završeni 21. Marulićevi dani

03.05.2011 u 21:33

Bionic
Reading

Večeras, 3. svibnja, u Splitu je svečanom dodjelom festivalskih nagrada na sceni Hrvatskog narodnog kazališta zatvoren festival hrvatske drame i autorskog kazališta 21. Marulićevi dani

Festivalski dobitnik manifestacije koja se od 26. travnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske održavala u Splitu je predstava 'Reces i ja', autorski projekt Olje Lozice u zajedničkoj izvedbi Teatra Exit i Kazališne družine KUFER iz Zagreba.
Stručno povjerenstvo, koje je djelovalo u sastavu: predsjednik Povjerenstva kazališnu redatelj Joško Juvančić, glumac Zlatko Crnković, scenograf Marin Gozze, glumica Nives Ivanković, te dramatičarka i dramaturginja Lana Šarić je predstavi 'Reces i ja' dodijelilo nagradu Marul za predstavu u cjelini.

'Drama o Marijani i onima oko nje'

Nagradu za režiju je dobila Olja Lozica za predstavu 'Reces i ja'. Nagradu Marul za najbolji izveden dramski tekst su dobili Ante Tomić i Željka Udovičić za tekst 'Čudo u Poskokovoj dragi' u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nagrade Marul za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su Aleksandru Bogdanoviću za ulogu Olivera Urbana u predstavi 'Leda' u režiji Ivana Lea Leme i produkciji HNK Osijek, Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi 'Breza', u režiji Želimira Mesarića i produkciji HNK Varaždin, Mirjani Karanović za ulogu Mirjane u predstavi 'Drama o Mirjani i onima oko nje', u režiji Ive Milošević i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda te Zlatku Košti za ulogu Michelangela u predstavi 'Michelangelo Buonarroti', u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta lutaka Zadar. Nagrade u ostalim kategorijama su još dodijeljene Borivoju Radakoviću, Valentini Crnković, Igoru Kordeju, Ani Savić-Gecan, Ivi Nižiću i Igoru Karliću.

Po ocjenama gledatelja najbolja predstava je 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' Ivora Martinića u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Nagrada pokrovitelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija je dodijeljena glumici Aleksandri Stojaković za nastup u predstavi 'Reces i ja'.

Na 21. Marulićevim danima prikazano je osam predstava u konkurenciji za nagrade, nastalih na temelju hrvatskog dramskog teksta, u produkciji sedam hrvatskih i jednog inozemnog kazališta. Izbornica Gordana Ostović, kazališna kritičarka i urednica u programu Hrvatskog radija izabrala ih je između 40 prijavljenih za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu. Osim predstava izvedenih u službenom programu, u popratnom festivalskom programu održana su premijerna javna čitanja prvonagrađenih drama na natječaju Marin Držić, manifestacija čakavskog pjesništva za mlade Ča-more-judi, susreti glumačkih akademija te okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta. Predstave 21. Marulićevih dana vidjela su 3.503 gledatelja.