REVIZOROM DO POŠTENJA

Borba protiv korupcije ušla i u kazalište

02.05.2011 u 15:30

Bionic
Reading

U Zagrebačkom kazalištu mladih predstavljena je akcija 'Kazalištem po korupciji', dio projekta 'Kulturom po korupciji' iza kojeg stoji organizacija Transparency International Hrvatska

Nakon već uspješno započetih akcija 'Knjigom po korupciji' i 'Kinom po korupciji', ostvarenim u suradnji s izdavačkom kućom VBZ i Motovunskim filmskim festivalom, u sklopu kojih je objavljena zbirka 'Ispod stola – najljepše antikorupcijske priče' i ustanovljena motovunska Nepotkupljiva nagrada, sadašnji novi fokus na kazalište samo je širenje područja borbe protiv jednog od najvećih zala tranzicijske zbilje, o kojem građanke i građani Hrvatske znaju i previše.

Transparency International Hrvatska tako se odlučio prikupiti novac od sponzora, uglavnom velikih tvrtki kao što su Ericsson Nikola Tesla i Siemens Hrvatska, i staviti ih u 'kasicu', kako se izrazio Zorislav Antun Petrović, iz koje će se sponzorirati igranja predstave 'Revizor', koprodukcije Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih.

Trenutno stanje te kasice omogućit će za publiku besplatne izvedbe ove Gogoljeve crnohumorne drame u Zagrebu 7. svibnja te u Rijeci 26. svibnja. Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč istaknula je da je namjera odigrati 'Revizora' u svim većim gradovima Hrvatske, koji, naravno, imaju potrebnu infrastrukturu s obzirom da je scenografija predstave poprilično zahtjevna. Podsjetimo, 'Revizor' u režiji slovenskog gosta Jerneja Lorencija, s Vilijem Matulom, Ninom Vioić, Jadrankom Đokić, Sretenom Mokrović, Janom Kerekešom, premijeru je imao u Dubrovniku prošlog ljeta, a scenski je život nastavio u Zagrebu.

Ulaznice za besplatne izvedbe publika će moći podići dva sata prije izvedbe na blagajni ZKM-a, odnosno Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Onima koji će preko Gogolja proširiti svoju svijest o štetnosti korupcije i koruptivnih praksi treba upozoriti da taj komad, gleda li ga se na malo drukčiji način, ne govori nužno kako je korupcija loša ili nefunkcionalna, nego samo o tome da kad se potkupljuje, treba biti siguran da se potkupljuje pravog – revizora.