Kazalište DEVETO IZDANJE

'Joseph' otvorio festival Queer Zagreb

  • Autor: S. F.
  • 27.4.2011 17:29:09
  • 27.4.2011 12:56:00

Izvedbom predstave 'Joseph' u Gavelli otvoren je deveti po redu festival Queer Zagreb koji se održava na nekoliko lokacija u centru grada, uključujući filmski segment Queer Azija rezerviran za prostor kina Europa, sve do 6. svibnja

I ove će godine festival predstaviti niz umjetnica i umjetnika s područja Europe i SAD-a čiji rad propitkuje normativnost, rodno izražavanje i identitete. Sve navedeno prikladno je objedinila premijera 'Josepha' njemačkog koreografa Luce Giacoma Schultea.

Schulte je suradnik Raimunda Hogea, dugogodišnjeg gosta festivala Queer Zagreb, a s partnerom na pozornici - američkim tamnoputim plesačem Josephom P. Cookseyjem - izveo je scensku igru kretnji. Inspiriran Wagnerom, Sautetom i Shakespeareom, 'Joseph' je neodvojiv od queer motiva kazališne i filmske povijesti – počevši od lika Romy Schneider iz filma 'Cesar i Rosalie', koja se nalazi usred ljubavnog trokuta s dvojicom muškaraca, do 'Lady Macbeth', koja sustavno potiskuje normativne ženske osjećaje majčinstva, suosjećanja i krhkosti usred borbe za društvenim statusom.

Danas su na rasporedu dvije izvedbe. Dvama plesnim performansima publiku će počastiti otac irskog suvremenog plesa John Scott u izvedbama 'Akcije' i 'Ples naklona' u kazalištu Gavella s početkom u 20 sati, kao i prva predstavnica talijanskog segmenta ovogodišnjeg Queera Silvia Costa izvedbom 'Odmaranja sjemenja' s početkom u 21.30 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još