Kazalište NAGRADNJAČA

Predstava 'Art' u HNK Zadar - dobitnici

  • Autor: tportal.hr
  • 26.4.2011 12:14:59
  • 21.4.2011 10:31:23

U HNK Zadar 27. travnja na rasporedu je predstava 'Art', nastala je prema dramskoj uspješnici nagrađivane francuske dramatičarke Yasmine Reza. A tportal.hr poklanja ulaznice (2 x 2) svojim čitateljima

Drama 'Art', svjetski praizvedena 1995. u Parizu, hrvatsku je praizvedbu doživjela 1998. u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu u izvedbi i produkciji putujućega Teatra u gostima. Ovaj dramski tekst, preveden i izveden na preko trideset jezika, nagrađen je u Londonu nagradom Olivier, a zatim i nagradom Tony. Hrvatsku praizvedbu svjetskoga hita i višestruko nagrađivane drame režirao je Relja Bašić, a bravurozne glumačke izvedbe ostvarili su Boris Buzančić, Vanja Drach i sam Relja Bašić.

'Art', žanrovski neodredivu dramu koja fluktuira između dramatskoga, tragedijskoga i komedijskoga s jedne te psihološke, socijalne i refleksivne drame s druge, između ozbiljnosti, duhovitosti, dubine i parodije s neke treće ili četvrte strane, izvrsno je na hrvatski prevela Sonja Bašić, a mladi je redatelj Marko Juraga uloge povjerio Ivanu Jončiću, Zijadu Gračiću i svom ocu Slavku Juragi.

Analiza dramskih osoba upućuje na muško prijateljstvo i novčanu vrijednost. Serge, Marc i Yvan sredovječni su muškarci u pedesetim godinama, prijatelji već dugi niz godina. Iako su karakterno posve različiti, dosad su se dobro slagali, ponajviše zbog prešutnog dogovora da ne povlače neke teme. No hoće li Marc moći šutjeti kad mu njegov prijatelj Serge uzbuđeno ispriča kako je upravo potrošio 200.000 franaka na sliku umjetnika Antriosa koja jednostavno prikazuje – bijelo? Svađa oko shvaćanja umjetnosti uskoro pokreće cijelu lavinu dugo neizgovorenog međusobnog nerazumijevanja. Njihov zajednički prijatelj Yvan pokušava izbjeći biranje strana i pomiriti ih, ali i sam ima dovoljno problema zbog skorašnje ženidbe.


Po dvije ulaznice osvojile su:

Branka Plazina
Anđela Ninčević


Ulaznice se podižu na blagajni kazališta na dan predstave, uz predočenje osobne iskaznice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još